13 Ιουλίου 2014

Διεθνές Συνέδριο Ασφαλείας και Χειρισμού Κρίσεων «ΑΘΗΝΑ '14»

Πρόσφατα (17-19 Ιουν) πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το (ετήσιο) Διεθνές Συνέδριο Ασφαλείας και Χειρισμού Κρίσεων «ΑΘΗΝΆ 2014», που διοργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Μετείχαν συνολικά 300 Έλληνες και ξένοι σύνεδροι και εκπρόσωποι από τα Γενικά Επιτελεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιµενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, μεταπτυχιακοί φοιτητές, αναλυτές, 83 ξένες αντιπροσωπείες που περιλάμβαναν 20 πρέσβεις/διπλωμάτες/ακαδημαϊκούς, τέσσερα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, γενικοί διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής, ανώτατοι αξιωματούχοι και αξιωματικοί διεθνών  οργανισμών (ΕΕ, EEAS, ECHO, ΝΑΤΟ κλπ)

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Shultz του FLETCHER SCHOOL του Πανεπιστημίου TUFTS.
 

Επιδίωξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και του προέδρου του Συνεδρίου, του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων Δρ. Πολύκαρπου Αδαμίδη, ήταν να αξιοποιηθεί το Συνέδριο, ως ένα Partenariat, όχι μόνο μεταξύ ειδικών του τομέα της άμυνας και ασφάλειας αλλά και μεταξύ αυτών που έχουν την ευθύνη για την άσκηση της αμυντικής πολιτικής. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί πλέον τα θέματα που διαπραγματεύεται το συνέδριο δεν αφορούν μόνο τους «ειδικούς» ή ένα πολύ περιορισμένο ακροατήριο αλλά, αντίθετα, αφορούν και επηρεάζουν όλους μας, ακόμη και την καθημερινότητά μας, όπως χαρακτηριστικά είπε στην εισαγωγική ομιλία του συνεδρίου ο Δρ. Αδαμίδης.


Την έναρξη κήρυξε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ι. Λαμπρόπουλος, που έδωσε το στίγμα των εξελίξεων στους ευαίσθητους τομείς της ασφάλειας και των προκλήσεων που εμφανίζονται στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή. 



Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, μετά τις Ομάδες Εργασίας (Working Groups) που λειτούργησαν στο προηγούμενο «ΑΘΗΝΑ», εδόθη έμφαση στην ατομική εργασία και στην έκδοση αντίστοιχου περιοδικού. Το έργο της αξιολόγησης των εργασιών ανέλαβε η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου. Επιλέχθηκαν και παρουσιάστηκαν 27 εργασίες Ελλήνων και ξένων ερευνητών. Αμφότερες οι πρωτοβουλίες έφεραν το ΥΠΕΘΑ σε μια διαλεκτική σχέση με την ακαδημαϊκή κοινότητα και αύξησαν την προστιθέμενη αξία του Συνεδρίου διεθνώς. Επιπλέον, για δεύτερη συνεχόμενη φορά οργανώθηκαν και λειτούργησαν περίπτερα (info stands) από τα Γενικά Επιτελεία των ΕΕΔ, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, με σκοπό την προβολή του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου οργανώθηκε πρόγραμμα κοινωνικών εκδηλώσεων, για τους συμμετέχοντες και τους συνοδούς τους με στόχο την επαφή των ξένων αντιπροσωπειών με πολιτιστικούς και ιστορικούς προορισμούς της Αττικής. 

(Πηγή: ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ)

Η σχετική ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ, εδώ