21 Σεπτεμβρίου 2014

Ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ρωσίας- Τουρκίας ;

Η Ρωσία και η Τουρκία προγραμματίζουν να άρουν τους περιορισμούς σχετικά με τις συναλλαγές γεωργικών προϊόντων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Αλεξέι Ουλιακάιεφ, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη συνάντηση που είχαν στις 17 Σεπτεμβρίου, στην Κωνσταντινούπολη, συζήτησαν το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, όπως αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα.

«Είναι σαφές ότι η Ρωσία- μέλος της Τελωνειακής Ένωσης με το Καζακστάν και τη Λευκορωσία- της παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας με μια τρίτη χώρα, την Τουρκία, ζώνη ελεύθερου εμπορίου», δήλωσε ο Ουλιουκάιεφ.

«Για την Τουρκία, το σύνολο της γεωργικής παραγωγής της, λειτουργεί σε υποχρεωτικό καθεστώς όπως απαιτείται από την ΕΕ. Ωστόσο, έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμβάσεις με κάθε χώρα για τους δικά της συμφέροντα, στον τομέα της γεωργίας», είπε.

Συγχρόνως, είπε ότι τα δύο μέρη εξετάζουν μία άλλη συμφωνία στα είδη των προϊόντων- «Εξετάζουμε δύο επιλογές, έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο για τα δύο μέρη και θα δούμε ποιο είναι αυτό μας εξυπηρετεί καλύτερα», είπε ο Ρώσος υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στην επόμενη υπουργική σύνοδο, η οποία έχει προγραμματισθεί για τις αρχές Οκτωβρίου.

Η Ρωσία από τις 7 Αυγούστου, έχει περιορίσει τις εισαγωγές τροφίμων από ορισμένες χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις εναντίον της, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
--
 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος
 
 

H Οργουελιανή προσέγγιση της Επεκτατικής Επιρροής από τη Ρωσσία προς τη Δύση

  Δημοσίευση του NATO Defence College   Who controls the past controls the future - How Russia uses history for cognitive warfare