17 Σεπτεμβρίου 2014

Τα αποτελέσματα της συνδιάσκεψης του ΝΑΤΟ στην Ουαλλία

  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Από τα εξαιρετικώς αξιοσημείωτα της συνόδου, η ειδική αναφορά των συμπερασμάτων, στην ανάγκη στήριξης του προσωπικού και των οικογενειών των ΕΔ, από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις.

Τέτοια υπογράφετε κ. Πρωθυπουργέ και μας κακομαθαίνετε...

 

Η υπογραφή του Έλληνα Πρωθυπουργού στην αριστερά στήλη...


Η ειδική αναφορά των συμερασμάτων της Συνόδου της Ουαλλίας και η από τους αρχηγούς κρατών της Συμμαχίας υπογραφή  ειδικού πρωτοκόλλου/παραρτήματος των συμπερασμάτων, έχει ιδιαίτερη σημασία για τα στελέχη των ΕΔ των Κρατών-Μελών. Οι αρχηγοί κρατών, αποδέχονται πλέον επίσημα/ενυπόγραφα την ιδιαίτερη σημασία των στελεχών των ΕΔ στην ανάπτυξη και διατήρηση της σύγχρονης μορφής των δυτικών κοινωνιών.

Διαβάζοντας τα συμπεράσματα που προανέφερα και παράλληλα την (πρόσφατη) απόφαση 2194 της Ολομέλειας του ΣτΕ, καταλήγουμε στο αβίαστο συμπέρασμα ότι και στην Ελλάδα, το κοινό περί δικαίου αίσθημα όπως περιγράφεται στην απόφαση αυτή, έχει ακριβώς την ίδια φιλοσοφική κατεύθυνση στο αντικείμενο της δέουσας αντιμετώπισης/χειρισμού/σεβασμού των στελεχών των ΕΔ από πλευράς μιάς σύγχρονης δυτικής πολιτείας, μιάς πολιτείας που δεν αναγνωρίζει την ανάγκη ύπαρξης πολιτικών κομισσαρίων δίπλα και πάνω από τους διοικητές κάθε κλιμακίου των στρατιωτικών μονάδων και σχηματισμών... 

Η σύγκριση της δια βίου οικονομικής ανταμοιβής των στελεχών, της παροχής τελείως ιδιαίτερων υπηρεσιών από πλευράς πολιτείας και της φροντίδας των οικογενειών τους, προκαλεί τουλάχιστον θλίψη για την στην Ελλάδα κρατούσα κατάσταση, σε κάθε έναν από τους παραπάνω τομείς κρατικής μέριμνας, αλλά ταυτόχρονα υποδαυλίζει την ελπίδα ότι το αύριο δεν μπορεί παρά να είναι καλύτερο από το σήμερα... Με το καλό ή με το ζόρι (τρόικα, ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ κλπ),  η Ελλάδα θα ανταμείψει τα παιδιά της που τη φροντίζουν (και θα αποστρέψει το πρόσωπο από τα παιδιά που την πληγώνουν...)

Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας και η ανάγκη στο παραπάνω στελεχειακό δυναμικό, να περιληφθούν και τα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας (χωροφυλακής κλπ) που επιχειρούν στις ίδιες περιοχές, με τους ίδιους κινδύνους.

Για του λόγου το αληθές, παραθέτω απόδοση του (αγγλικού) κειμένου που υπογράφηκε.
""Η ικανότητα και η αφοσίωση των ανδρών και των γυναικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι απαραίτητες για τη συλλογική ασφάλεια. Αυτοί οι γενναίοι άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν τα έθνη μας, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο τραυματισμού και θανάτου κατά τη εκτέλεση των καθηκόντων τους. Οι οικογένειές τους διαδραματίζουν επίσης ζωτικό ρόλο, αντιμετωπίζοντας συνέχεια μετεγκαταστάσεις και διαχωρισμούς της οικογένειας, αναμένοντας και υπομένοντας τις συνέπειες πιθανών τραυματισμών και πένθους.
 
Θέτοντας τις ανάγκες του έθνους τους και της υπηρεσίας τους πάνω απ' όλα, τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κάνουν τεράστιες θυσίες. Σε αντάλλαγμα, εμείς επαναβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας προς αυτούς και τις οικογένειές τους, στη διάρκεια της ενεργού υπηρεσίας και της αποστρατείας τους, τώρα και στο μέλλον.

Εκτιμούμε την υπηρεσία και σεβόμαστε τη δέσμευση
του προσωπικού και των οικογενειών των Ενόπλων Δυνάμεων κάθε έθνους. Τα στελέχη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι θυσίες τους δεν  ξεχνιούνται όταν επιστρέφουν στην πατρίδα, ότι θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους τραυματίες και τους απόστρατους και ότι οι οικογένειές τους θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται, εάν αποβιώσουν. Επιβεβαιώνουμε τη σημασία που αποδίδουμε συλλογικά σε αυτό, και επαινούμε τις προσπάθειες που γίνονται σε ολόκληρη τη Συμμαχία για να διατηρηθούν και να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας και των κοινωνιών από τις οποίες προέρχονται. Θα επιδιώξουμε να ενισχύσουμε την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και διδαγμάτων για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων του προσωπικού μας και των οικογένειών τους, περιλαμβανομένων των εθνικών μας προσεγγίσεων για την παροχή ιατρικής φροντίδας σε τραυματίες, προσωπικό και υποστήριξη της οικογένειας.

Στον εορτασμό της 65ης επετείου του ΝΑΤΟ και μετά από δύο δεκαετίες επιχειρήσεων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, συμπεριλαμβανομένων των στο Αφγανιστάν και τα Βαλκάνια, αποτίουμε φόρο τιμής και εκφράζουμε τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας για λογαριασμό των εθνών και των λαών μας προς όλους τους γενναίους άνδρες και γυναίκες που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη Συμμαχία και τις αξίες μας, καθώς και προς εκείνους που, μεταξύ άλλων και από χώρες-εταίρους, που υπηρέτησαν σε ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις και αποστολές. Τιμούμε αυτούς τους θαρραλέους άνδρες και τις γυναίκες, και τις οικογένειές τους, και επιβεβαιώνουμε την εμπιστοσύνη μας σε εκείνους που θα τους ακολουθήσουν στα επόμενα χρόνια.""

Περίληψη των συμπερασμάτων της Συνόδου ΕΔΩ και το υπογραφέν παράρτημα περί στελεχών ΕΔ, ΕΔΩ


Καταλήγω ότι η Ελλάδα για να είναι αξιόπιστη Σύμμαχος, πρέπει και να τιμά την υπογραφή της...

Κων. Β. Κωνσταντάρας
Υποστράτηγος εα