28 Οκτωβρίου 2019

Η Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά στη Συρία των συγκρούσεων

Παρακολουθήσαμε για ακόμη μία φορά, ως θεατές βέβαια, το ‘έγκλημα της καταστροφής’ της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που συντελέστηκε παράπλευρα με τις πρόσφατες συγκρούσεις στη Συρία και το Β. Ιράκ. Κλείσαμε ερμητικά τα μάτια μας, ίσως και για μια ακόμη φορά, για να αποφύγουμε να βλέπουμε την ωμή βία και την καταστροφή της ‘Ελληνικής μας Ψυχής’ εκεί . Ψυχής που μας έχουν εμπιστευτεί οι προγονοί  μας να την ‘φυλάμε’ από τον εχθρό. Αλλά εμείς; Είναι "γνωστά και προφανή" αυτά που δεν κάνουμε ώστε να μην διακινδυνεύει και να μην απειλείται η Κληρονομιά μας, ούτε και να αυτοτραυματίζεται τόσο συχνά, τόσο πολύ, και τόσο εύκολα. Και είναι επίσης ‘προφανές’ αυτό που έχουμε υποχρέωση ΝΑ κάνουμε, τώρα αμέσως ως Αποστολή: να σώσουμε ότι απομένει πλέον από τα αποκαΐδια των δικών μας καταστροφών.

Παρακολουθώντας "επαγγελματικά" τις διεθνείς συγκρούσεις και έχοντας "υπηρετήσει" τα προηγούμενα χρόνια σε ανάλογες αποστολές της Ελλάδος στο εξωτερικό, σκοπεύω σήμερα να σας παρουσιάζω την καταστροφή της ελληνικής ψυχής στη Συρία, όσο και εάν αυτό είναι μάλλον αδύνατον τα γίνει με μια απλή διάλεξη. Ταυτόχρονα όμως θα ήθελα να σας παρακαλέσω πολύ να μοιραστείτε μαζί μου την καταστροφή του ελληνικού και του βυζαντινού πολιτισμού μας εκεί. Δεν σας καλώ βέβαια να συμμετάσχετε σε ένα ακόμη μοιρολόι για τα χαμένα μεγαλεία, αλλά σε Μακεδονικό Παιάνα. Παιάνας για να συντονίσουμε τις θελήσεις με την αποφασιστικότητα μας στην υλοποίηση του οράματος μας. Οράματος που να μας καθοδηγεί στην ανάκτηση της ελευθερίας επιλογής των πρωτοβουλιών επί των διεθνών εξελίξεων από ένα ικανό και αποτελεσματικό Ελληνικό Κράτος, Προστάτη της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Όραμα μας και το Ζωτικό Εθνικό Συμφέρον στη Εθνική μας Στρατηγική είναι: «να ηγείται η Ελλάδα από την αρχή των μελλοντικών κρίσεων όλων των διεθνών προσπαθειών (πολιτιστικών, διπλωματικών και στρατιωτικών, ανθρωπιστικών κ.λ.π), για την σωτηρία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που στο μεγαλύτερο και το καλύτερο της μέρος είναι Ελληνική.

Η παρακάτω διάλεξη για τις «Παράπλευρες Απώλειες και την Καταστροφή της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τις συγκρούσεις στη Συρία» αποτελούσε το τρίτο μέρος στη σειρά των διαλέξεων που έγιναν την περίοδο (2013-2017) στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Ελλάδος (Ι.Σ.Μ.Ε.) και με αφορμή την κατάσταση στη Συρία. Στη σειρά αυτή των διαλέξεων, το πρώτο μέρος αφορούσε στις Στρατιωτικές Επιχειρήσεις στη Συρία, ενώ το δεύτερο, στις Γεωπολιτικές Εκτιμήσεις για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Για κατεβάσετε την πλέον πρόσφατη (2017) έκδοση της διάλεξης, παρακαλώ να κάνετε κλικ επί των υπογραμμισμένων παρακάτω τίτλων. Επίσης μπορείται να αντιγράψετε την διεύθυνση (https://......FJ) και να την χρησιμοποιήσετε για αναζήτηση. Τις Παρουσιάσεις (.ppt) πρώτα. Μπορεί να αργήσουν μερικά λεπτά λόγω μεγάλου όγκου, αλλά θεωρώ την υπομονή σας αναγκαία.

07 Dec. 2017 Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά μέσα στη Σύγκρουση στη Συρία (Cultural Collateral Damages in Syria (Hellenic and Byzantine Era) (Final Version)

https://1drv.ms/b/s!ApvlvyrU6I7MgrlK5vmiWRy8FJ_OMg

07 Dec. ISME Part A Κατάσταση (Στρατιωτική και Πολιτική) των Συγκρούσεων στη Συρία  

https://1drv.ms/p/s!ApvlvyrU6I7MgrhrNnk0r3wiNxO-Dg

07 Dec. ISME Part B Μορφές Καταστροφών της Πολιτιστικής Κληρονομιά μέσα στη Σύγκρουση στη Συρία)

https://1drv.ms/p/s!ApvlvyrU6I7MgrlPasNs3pY-CHnREA

07 Dec. ISME Part C Καταστροφές της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τη Σύγκρουση στη Συρία

https://1drv.ms/p/s!ApvlvyrU6I7MgrlI8CJB_iafWnfI9A

07 Dec. ISME Part D Συμπεράσματα-Προτάσεις για τη Προστασία της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς κατά τις μελλοντικές Συγκρούσεις.

https://1drv.ms/p/s!ApvlvyrU6I7MgrlGb6WndGsc-LnEVw

 Με μεγάλο σεβασμό στην μνήμη τους, και την άπειρη λύπη μου για τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που έχουν χαθεί ήδη. Αλλά και με μεγάλη πίκρα και οργή, γιατί εγώ ο ίδιος ΔΕΝ έχω κάνει ότι Πρέπει.

Αντγος εα Σεραφείμ Παπαποστόλου Επίτιμος Επιτελάρχης του Γ' ΣΣ/ NRDC-GR