24 Ιουνίου 2017

ΜΑΘΑΝ ΠΩΣ ΤΣΑΚΩΝΟΜΑΣΤΕ, ΜΑΣ ΗΡΘΕ ΚΑΙ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ...

 

Το Κατάρ έχει υποπέσει στα ακόλουθα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά αμαρτήματα:

Το πρώτο αμάρτημα του Κατάρ είναι ότι, δια του δικτύου ΜΜΕ Al Jazeera, έχει αποκτήσει επιρροή σε όλο τον Αραβικό κόσμο , και όχι μόνο, Αυτό μόνο με την επιρροή του Ράδιο-Κάϊρο μπορεί να συγκριθεί, όταν ο τότε Πρόεδρος Νασερ, αύξησε την εμβέλεια αυτού του ραδιοσταθμού και για
πρώτη φορά, γνήσιος αραβικός ραδιοσταθμός, κάλυπτε όλη τις αραβικές περιοχές και πέραν αυτών. Το κανάλι Al Jazeera, με υψηλή ποιότητα προγραμμάτων, δυνατούς και πολλούς ανταποκριτές και έξυπνη στοχευμένη δημοσιογραφία, απέκτησε τεράστιο και πιστό ακροατήριο ακόμη και στις ΗΠΑ , Αγγλικά και Αραβικά. Η επιρροή του ξεπέρασε κατά πολύ, αυτήν του τότε Ραδιοφώνου του Καΐρου και με τα σύγχρονα μέσα εικόνας και φωνής και τα άφθονα χρήματα που διαθέτει η κυβέρνηση της χώρας, έγινε ένα ισχυρό παγκόσμιο δορυφορικό κανάλι της πρώτης σειράς των διεθνών καναλιών και δεσπόζει στα Αραβικά ΜΜΕ.

Το δεύτερο αμάρτημα είναι ότι, το Κατάρ, χρησιμοποιώντας το άφθονο χρήμα του και την επιρροή του Al Jazeera παίζει ισχυρό γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή, δυσανάλογο με το μέγεθος του κρατιδίου, αλλά και αντίθετο μετά συμφέροντα των ομοδόξων του και όμορων σουνιτικών κρατών.

Το τρίτο αμάρτημα είναι ότι το Κατάρ προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από την μια πλευρά και του κυρίου εχθρού τους, Ιράν, από την άλλη για να καλύψει το συμφέρον του στο μόνο κερδοφόρο στοιχείο στο οποίο στηρίζεται η ευημερία του, το τεράστιο υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars, το οποίο μοιράζεται με το Ιράν και το οποίο το Κατάρ εκμεταλλεύεται σε συνεργασία με την Exxon - Mobil, της οποίας μέχρι πρόσφατα προήδρευε ο τωρινός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Tillerson

Το τέταρτο και καθοριστικό αμάρτημα του είναι ότι θεώρησε ότι είναι αυτόνομο και μπορεί να ασκεί την πολιτική της αρεσκείας του, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τα συμφέροντα την άλλων αδελφών" αραβικών χωρών της περιοχής. Η τελευταία μεγάλη παρέμβαση του δεν αφορούσε το Ιράν, ούτε την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, για την χρηματοδότηση της οποίας και οι Σαουδάραβες κάτι γνωρίζουν, ούτε είναι ότι χρηματοδοτεί οργανώσεις εναντίον του Άσσαντ στην Συρία.

Το μέγα αμάρτημα του Κατάρ είναι ότι πήγε εναντίον των γεωπολιτικών και οικονομιών συμφερόντων της Αιγύπτου στην Λιβύη. Η Αίγυπτος θέλει να κυριαρχήσει στην Κυρηναϊκή της Λιβύης με την οποία συνορεύει, γιατί οι υδρογονάνθρακες αυτής της περιοχής διευκολύνουν πολύ την Αίγυπτο οικονομικά. Αυτό η Αίγυπτος το έχει πετύχει δια του "υιοθετημένου" από αυτήν, Λίβυου Στρατηγού Khalifa Haftar, ο οποίος μάχεται εναντίον της ομάδας εξουσίας της Δυτικής Λιβύης η οποία συνεργάζεται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που είναι ανάθεμα για Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Η.Α.Ε. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι χρηματοδοτούνται από το Κατάρ και στηρίζονται από την Τουρκία. Η ένταση μεταξύ των Αραβικών αυτών κρατών και του Κατάρ σοβούσε από καιρό, η δυσαρέσκεια όμως της Προεδρίας Ομπάμα σε οποιαδήποτε Σαουδαραβική ή άλλη βίαιη ενέργεια που θα πρόσθετε προβλήματα σε μια ήδη βεβαρημένη συγκρουσιακά περιοχή, συγκρατούσε τους Άραβες αυτούς. Οι Άραβες είχαν αντιληφθεί ότι τα απολυταρχικά, “ελέω Θεού”, καθεστώτα τους, τελικά θα διαλυθούν από τον οργανωμένο βίαιο Ισλαμισμό, τον όποιον θέλουν τώρα να ξεριζώσουν, αφού πρώτα τον χρηματοδότησαν για να δρα μόνον εκτός των εδαφών τους. Κύριος χρηματοδότης αυτού του Ισλαμισμού είναι πλέον το Κατάρ και πολιτικός του υποστηρικτής είναι η Τουρκία. Κατόπιν προέκυψε ο Πρόεδρος Τραμπ. Οι Σαουδάραβες, ψημένοι στην πολυσχιδή συμφεροντολογικά και πολυπρόσωπη επικοινωνιακά διπλωματία, που είναι τόσο παλιά όσο τα καραβάνια, είδαν την ευκαιρία.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, αναθεωρητής της πολιτικής Ομπάμα, θέλησε να εμπλέξει ενεργά τα Αραβικά κράτη στον πόλεμο κατά της Ισλαμικής τρομοκρατίας, γιατί έχει γίνει αντιληπτό στις ΗΠΑ, ότι αυτόν τον πόλεμο δεν μπορούν να τον κερδίσουν μόνες τους. Αφού δέχθηκε τα δώρα της Σαουδικής Αραβίας και των Η.Α.Ε. ο Πρόεδρος, παρότρυνε τα κράτη αυτά να αντιπαρατεθούν με το Κατάρ. Αυτά άδραξαν την ευκαιρία που νόμισαν ότι αυτά δημιούργησαν. Ο μύθος ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν καταλαβαίνει εξωτερική πολιτική είναι αυτό ακριβώς, μύθος. Ενώ φαινομενικά το Πεντάγωνο και το Στέητ Ντιπάρτμεντ διαφοροποιούνται, ο Πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει τα tweet του που οξύνουν την αντιπαράθεση. Η στάση του Πενταγώνου και του Στέητ Ντιπάρτμεντ στο Κατάρ, ουσιαστικά είναι για να καλύψει τα άμεσα συμφέροντα των ΗΠΑ, με την τεράστια και μοναδικής σημασίας στρατιωτική βάση εκεί, διότι η Σαουδική Αραβία έκλεισε τις Αμερικανικές Βάσεις στο έδαφος της. Η κατάληψη του Κατάρ από Σαουδαραβικές δυνάμεις θα δημιουργούσε ένα δεύτερο Μπαχρέιν, θεωρητικά κυρίαρχο και πραγματικά προτεκτοράτο της Σαουδικής Αραβίας. Όπως υπάρχει Αμερικανική Βάση στο Μπαχρέιν, έτσι θα συνεχίσει να υπάρχει και η Αμερικανική Βάση στο Κατάρ. Επί του παρόντος όμως βίαιες ενέργειες από πλευράς Κατάρ όπως το κλείσιμο της Βάσης θα δυσκολέψουν πολύ την Αμερικανική στρατιωτική παρουσία όπως επίσης τυχόν διακοπή της άντλησης φυσικού αερίου, θα ζημιώσει πολύ την Exxon - Mobil.

Τα Αραβικά κράτη προσπαθούν να αποφύγουν την πολεμική σύγκρουση μόνα τους, φοβούμενα ιδιαίτερα το Ιράν, το οποίο μέχρι τώρα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση. Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να εμπλέξουν δικές τους στρατιωτικές δυνάμεις, τους φτάνει η εμπλοκή τους με το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία και την κατάσταση πέριξ της Ουκρανίας. Το Πακιστάν, το οποίο είχε προεισπράξει το τίμημα της στρατιωτικής του επέμβασης υπέρ των Σαουδαραβών, τώρα υπαναχωρεί, και προτείνει να μεσολαβήσει για την διευθέτηση της κρίσης, διότι φοβάται το Ιράν με το οποίο έχει μακρά κοινά σύνορα στην ευαίσθητη περιοχή του Μπαλουχιστάν, όπου υπάρχουν αποσχιστικές τάσεις. Η προσπάθεια των Αραβικών κρατών τώρα είναι να ρίξουν την οικογένεια του Σεΐχη Al Thani εκ των έσω. Αυτό άρχισε με την αμφισβήτηση της Ουαχαμπιτικής καταγωγής της Οικογένειας Al Thani διότι σε αυτά τα θεοκρατικά καθεστώτα η μόνη νομιμοποίηση της απολυταρχικής εξουσίας των κατά τόπους Σεΐχηδων, είναι η θρησκευτικά υψηλή καταγωγή τους. Μέσα σε αυτή την δαιδαλώδη κατάσταση εισέρχεται τώρα ο Πρόεδρος Ερντογάν. Τις πρώτες δυο μέρες προσπάθησε να εμφανιστεί ως μεσολαβητής. Γρήγορα όμως αξιολόγησε το συμφέρον του διότι το Κατάρ είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Τουρκία και ο ίδιος έχει στενές και ωφέλιμες σχέσεις με την Οικογένεια Al Thani. Αυτό που δεν έγινε αντιληπτό είναι ότι η Τουρκία δεν στέλνει στρατό, αλλά 3,000 – 5,000 στρατοχωροφύλακες. Σκοπός της δεν είναι να προστατεύσει το Κατάρ από εξωτερικό εισβολέα αλλά να βοηθήσει την Οικογένεια του Σεΐχη να καταστείλει ξενοκίνητες εσωτερικές εξεγέρσεις. Για αυτό τον λόγο δήλωσε εξάλλου, ότι σκοπός της είναι να εκπαιδεύσει την Χωροφυλακή του Κατάρ. Επί του παρόντος στην στρατιωτική βάση της Τουρκίας στο Κατάρ υπάρχουν 95 ακριβώς αξιωματικοί και οπλίτες μόνο. Η Τουρκία έχει ένα συμπληρωματικό λόγο να εμπλέκεται. Διεκδικεί την ηγεσία του Σουνιτικού Ισλαμισμού από την Σαουδική Αραβία, προσφέροντας μια πιο σύγχρονη εκδοχή του Ισλάμ. Η πολιτική της Τουρκίας δεν θα ωφελήσει πολιτικά την ίδια. Την αποξενώνει από τους σημαντικούς παράγοντες της περιοχής. Θα ωφελήσει όμως βραχυπρόθεσμα πολύ τον ίδιο τον Σουλτάνο. Οι ΗΠΑ γενικώς τείνουν να κατηγορήσουν την Ρωσία για την πυροδότηση της κρίσης. Η Ρωσία δεν έχει κανένα ιδιαίτερο συμφέρον να ενθαρρύνει τον κίνδυνο πολέμου στο Κατάρ. Παρακολουθεί όμως με ευχαρίστηση και καιροσκοπισμό την διάλυση της συμμαχίας των Αραβικών κρατών του Περσικού Κόλπου. Επωφελήθηκε δε με το ότι η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο Κατάρ με το να υπογράψει συμφωνία δισεκατομμυρίων για αγορά και εκμετάλλευση πετρελαίου με το Ιρακινό Κουρδιστάν, εδραιώνοντας έτσι την επιρροή της σε αυτό, παράλληλα με αυτήν των ΗΠΑ.

Η κατάσταση μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο. Από την Λιβύη και το Σινά της Αιγύπτου, την Συρία, το Τουρκικό Κουρδιστάν, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ, τον πόλεμο της Υεμένης, την αντιπαλότητα με το Ιράν, το Αφγανιστάν και τώρα και το Κατάρ, η διατάραξη πλέον είναι γενική και αυξητική. Δείγμα της αμφιθυμίας του Αμερικανικού κατεστημένου για την Μέση Ανατολή είναι η πρόσφατη απόφαση του Κογκρέσου να αρνηθεί την πώληση όπλων ακρίβειας στην Σαουδική Αραβία για τον πόλεμο της στην Υεμένη.

Ταυτόχρονα το Πεντάγωνο μόλις υπόγραψε μια συμφωνία με το Κατάρ, ύψους 12 δις. δολαρίων για την πώληση 36 F-15 μαχητικών αεροπλάνων. Οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν για πάντα να μάχονται στην περιοχή, όπου τα οφέλη τους συνεχώς μειώνονται εν σχέσει με τους πόρους που διαθέτουν, οι ανάγκες για τους οποίους , συνεχώς αυξάνονται.

Όταν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από την περιοχή, το χάος που υπάρχει σήμερα ελεγχόμενο θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Τότε θα συνεχιστεί η περαιτέρω βαλκανιοποίηση της Μέσης Ανατολής. Η περίπτωση του Κατάρ είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Ελπίζεται η κατάσταση να μην επεκταθεί πέραν της Μέσης Ανατολής.
 
Copyright © 2017 Kassandros, All rights reserved.
 Reproduction permitted provided the author www.kassandros.gr is mentioned