24 Οκτωβρίου 2016

Τελικά θα καταφέρουν τα Ρωσικά trolls να αδράξουν τον πληροφοριακό χώρο στον κόσμο;


Προέδρου του συνδέσμου Ελλάδος-Ουκρανίας.

Σκέψεις για το εργοστάσιο των trolls του Κρεμλίνου και το ενδιαφέρον του για εμάς
Πλέον δεν είναι μυστικό ότι η Ρωσία στην επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί ενεργά μέσα και δίκτυα  ενημέρωσης με στόχο: για αρχή – να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για επίθεση, αργότερα – να δικαιολογήσει τον εαυτό της, και, στο τέλος, να κατηγορήσει για όλα την Ουκρανία. Ανάλογο σχήμα λειτουργεί και για άλλες περιοχές.(Βαλτική-Μολδαβία-Γεωργία)

Ο Αμερικανός μελετητής M. Makluen, επισημαίνοντας την αποτελεσματικότητα του πληροφοριακού πολέμου σημείωσε: “Ο πραγματικά ολοκληρωτικός πόλεμος – είναι πόλεμος με όπλο την πληροφορία”.

Αλλά όσο και να προσπαθούν να κρύψουν οι Ρώσοι τα πληροφοριακά τους όπλα, η αλήθεια όλο και βγαίνει στην επιφάνεια. Οι ισχυρισμοί ότι “πρώτα εμφανίζονται οι Ρώσοι δημοσιογράφοι, και από πίσω τους τα ρώσικα τανκς” επιβεβαιώνονται συνεχώς.

Το περασμένο Σεπτέμβριο μια Ουκρανική έκδοση δημοσίευσε συνέντευξη με τη Ρωσίδα blogger Olga Maltseva, η οποία για περισσότερο από ένα χρόνο εργάστηκε στην εταιρεία “Internet Research” στην Αγία Πετρούπολη.
cropped-map_of_the_european_federation_by_gtd_orion-d3w2kez.png
Olga Maltseva: “Περισσότερα απ’ όλα έγραφαν για την Ουκρανία”.

Η Ρωσίδα διηγήθηκε για την εργασία της στο “εργοστάσιο των trolls”, το οποίο λειτουργεί κρυμμένο πίσω από την ταμπέλα “Internet Research” και είναι πλέον γνωστό ως “εργοστάσιο των Όλγινσκι ρομπότ”. Το εργοστάσιο κοινοποιεί στον κυβερνοχώρο καθημερινά χιλιάδες προπληρωμένα μηνύματα και σχόλια. Με συγκεκριμένα σχόλια του κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου το Κρεμλίνο προσπαθεί να κατευθύνει την κοινή γνώμη για την πολιτική κατάσταση στην περιοχή που την ενδιαφέρει τη δεδομένη στιγμή.

Τα «ζωντανά ρομπότ «δέχονται σκληρό έλεγχο. Κάθε όροφος είναι κλειστός, χωρίς επικοινωνία. Όλα τα κοινωνικά δίκτυα ελέγχονται:  Ότι  γράφεις, κοινοποιείς, την αλληλογραφία σου, τα τηλεφωνήματά σου, όλα. Εκτός αυτού, οι “εργαζόμενοι” περνάνε υποχρεωτική εξέταση από τον ανιχνευτή ψεύδους.

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν πλέον έρευνες για το προφίλ των ανθρώπων που κάνουν αυτή την “εργασία”. Δεν είναι εύκολο για έναν κανονικό άνθρωπο, ακόμα αν βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική ανάγκη. Οι περισσότεροι δεν αντέχουν για πολύ. Είναι ακόμα νωρίς, αλλά οι ειδικοί κλείνουν προς «ένα πορτρέτο του ανισόρροπο ψυχοπαθή.»

Ο κατάλογος των θεμάτων τεράστιος με κάποια κοινά χαρακτηριστικά – «απογοήτευση για το μέλλον, καχυποψία ο ένας στον άλλον και αναζωπύρωση της ηθικής διχόνοιας ανάμεσα σε διαφορετικές εθνικότητες.»

«Τεράστιων διαστάσεων και έντασης, που εντυπωσιάζουν», σημειώνουν στον κυβερνοχώρο τους οι ειδικοί της Πολωνίας. Ισχυρό κύμα της αντι-Ουκρανικής προπαγάνδας άρχισε  ακόμα και  από το 2013, σύμφωνα με τα Πολωνικά μέσα ενημέρωσης.
Ο κύριος στόχος των trolls του Κρεμλίνου ισχυρίζονται  οι Πολωνοί ειδικοί « είναι – να χειροτερέψουν οι σχέσεις Πολωνίας-Ουκρανίας.»
Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα των trolls του Κρεμλίνου στην Πολωνία είναι το Ίντερνετ- φόρουμ του Ρωσικού πολωνόφωνου ραδιοφώνου Radio Sputnik Polska, που εμφανίστηκε επίσης στα τέλη του φθινοπώρου του 2013.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να πείσουν τους Πολωνούς ότι οι Ουκρανοί είναι «ορκισμένοι εχθροί» τους, τα trolls  κατά εκατοντάδες χιλιάδες φορές επαναλαμβάνουν στο Διαδίκτυο τις θέσεις των σημερινών αρχών του Κρεμλίνου,  και «εκμεταλλεύονται» τα δύσκολα ιστορικά ζητήματα του παρελθόντος των δύο λαών. Επίσης, χρησιμοποιείται πολύ ο  αποδεδειγμένος τρόπος δημιουργίας των ψεύτικων λογαριασμών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
“Δεν καλούν τον κόσμο να αγαπήσουν τον Πούτιν, αλλά σαν μάντρα επαναλαμβάνουν τη γνώμη της ηγεσίας του Κρεμλίνου για την Ουκρανία. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να κόψουν  την διάθεση  των Πολωνών να υποστηρίξουν τους Ουκρανούς”, – σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί.

Όπως έχει ήδη εμφανιστεί στο Δυτικό τύπο, οι Βρετανοί αναλυτές πιστεύουν ότι πίσω από τις  συμπλοκές  των ποδοσφαιρικών οπαδών στο  στάδιο Βελοντρόμ της Μασσαλίας  και στο στάδιο Πιερ Μωρουά  στη Λιλ(στο πρόσφατο EURO-2016) κρύβονται οι εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας που ήταν εξαιρετικά οργανωμένοι

Ολοφάνερα κάποιος θέλει πολύ «να ανάψει μια φωτιά «στο κέντρο της Ευρώπης.
Ελπίζουμε μόνο ότι παρά τις προσπάθειες των “Πούτιν trolls” οι πολίτες της Ευρώπης θα αντισταθούν στην περίτεχνη χειραγώγηση και στην πρωτοφανή παραπληροφόρηση  και δε θα αφήσουν να εισέλθουν  τη γη τους τα “Πούτιν τανκς”.

ΠΗΓΗ

H Οργουελιανή προσέγγιση της Επεκτατικής Επιρροής από τη Ρωσσία προς τη Δύση

  Δημοσίευση του NATO Defence College   Who controls the past controls the future - How Russia uses history for cognitive warfare