12 Νοεμβρίου 2014

Κοινό Ανακοινωθέν Ελλάδος-Ισραήλ-Κύπρου μετά τις Διαβουλεύσεις των ΓΓ ΥΠΕΞ

Τετάρτη, 12 Νοέμβριος 2014
Πολιτικές Διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ και Τριμερείς Πολιτικές Διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο (Αθήνα,12.11.2014)

                                                                      Κοινό Ανακοινωθέν

Στις 12 Νοεμβρίου 2014, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και του Ισραήλ, ανάμεσα στο Γενικό Γραμματέα, Πρέσβυ Αναστάσιο Μητσιάλη, και τον ομόλογό του, Γενικό Διευθυντή, Πρέσβυ Nissim Ben Shitrit.

Οι δύο πλευρές εξέτασαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις σε πολλά πεδία συνεργασίας μετά το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της 8ης Οκτωβρίου 2013 και συζήτησαν την προετοιμασία του 2ου G-2-G (Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2015, με την ευκαιρία της 25ης επετείου από την εγκαθίδρυση πλήρων διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ. Επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για περαιτέρω ενίσχυση των ταχέως αναπτυσσόμενων οικονομικών σχέσεών τους, προκειμένου να αντικατοπτρίζουν το άριστο επίπεδο των διμερών πολιτικών σχέσεων. Συμφωνήθηκε, ως εκ τούτου, η επιτάχυνση της συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη, η τεχνολογία υδάτινων πόρων, η περιβαλλοντική προστασία και η γεωργία. Η Ελλάδα και το Ισραήλ επιβεβαίωσαν, επίσης, το κοινό τους ενδιαφέρον για την προώθηση της συνεργασίας στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν, επίσης, για τη συνεργασία τους σε πολυμερή fora και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και της τρομοκρατικής απειλής σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.
                                                                     ~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ο Πρέσβυς Αναστάσιος Μητσιάλης και ο Πρέσβυς N. Ben Shitrit και ο Κύπριος ομόλογός τους, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρέσβυς Αλέξανδρος Ζήνων που προσήλθε, στη συνέχεια, στη συνάντηση, πραγματοποίησαν τριμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις. Οι τρεις πλευρές συμφώνησαν να προωθήσουν περαιτέρω τις τριμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις και να επεκτείνουν το διάλογο σε όλα τα επίπεδα, με σκοπό να συμβάλλουν στην εδραίωση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας. Επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για προώθηση των οικονομικών τους σχέσεων και για ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας στη βάση, μεταξύ άλλων, του τριμερούς Μνημονίου Κατανόησης που υπεγράφη στη Λευκωσία, την 8η Αυγούστου 2013 από τους Υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου.

Οι τρεις πλευρές συζήτησαν περιφερειακά και διεθνή θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις παράνομες πράξεις και προκλητικές ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς και για την εξάπλωση της τρομοκρατίας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Οι τρεις πλευρές συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να πραγματοποιούν συναντήσεις σε τακτική βάση για να συζητούν περαιτέρω τα ζητήματα αυτά και για να ενισχύουν τη συνεργασία τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προσκάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών του Κράτους του Ισραήλ, κ. Avigdor Lieberman και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ιωάννη Κασουλίδη σε τριμερή συνάντηση που θα διεξαχθεί στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες.


H Οργουελιανή προσέγγιση της Επεκτατικής Επιρροής από τη Ρωσσία προς τη Δύση

  Δημοσίευση του NATO Defence College   Who controls the past controls the future - How Russia uses history for cognitive warfare