Τ
ου Αντιστράτηγου (ε.α.) Παπαποστόλου Σεραφείμ, Επίτιμου Επιτελάρχη του Γ’ΣΣ/NDC-GRC
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Δύναμη NRF του ΝΑΤΟ.
Εισαγωγή.
Το έτος 2012 θα σηματοδοτήσει για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μια μοναδική πρόκληση για την επιχειρησιακή τους ικανότητα, επειδή μέσω του Γ’ Σώματος Στρατού/Αναπτυσσόμενου Στρατηγείου ΝΑΤΟ-Ελλάδος (Γ’ΣΣ/NDC-GRC) θα αναληφθεί η ευθύνη της διοίκησης των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που αποτελούν μέρος των Δυνάμεων Άμεσης Αντίδρασης (NRF). Δηλαδή εκείνων των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ που ευρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας από τώρα, με ενσωματωμένη στη δομή τους την ικανότητα ανάπτυξης σε ελάχιστο χρόνο. Οι δυνάμεις αυτές διατίθενται κατά περίπτωση από το ΝΑΤΟ, για στρατιωτικές επιχειρήσεις οπουδήποτε, ακόμη και σε απομακρυσμένα θέατρα επιχειρήσεων.
Η απόφαση για την ελληνική συμμετοχή στην NRF 2012 υποστηρίχθηκε από όλες τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας την τελευταία πενταετία, διότι «αποκτούμε ένα πολύ σημαντικό επιχείρημα, γιατί ο ρόλος αυτός είναι ενεργός, είναι σοβαρός και καταγράφεται, πιστώνεται στο ενεργητικό της χώρας στα θέματα αυτά» ( Βενιζέλος, πρώην ΥΕΘΑ).
Η σημερινή χρονική στιγμή απέχει σχεδόν μια δεκαετία από την περίοδο ανάπτυξης το 1999-2000 της 34 Μ/Κ Ταξιαρχίας (ΕΛΔΥΚΟ) στο Κοσσυφοπέδιο και της ανάληψης και τότε από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις της πλέον σοβαρής επιχειρησιακής δέσμευσης της χώρας ως προς την Συμμαχία. Η αποστολή αυτή με τον επαγγελματισμό των στελεχών της δημιούργησε ευνοϊκό περιβάλλον για την χώρα μας και τις τυχόν επιδιώξεις της στα Βαλκάνια. Παρόλη τη στρατιωτική επιτυχία, σχεδόν κανένας άλλος κρατικός ή ιδιωτικός φορέας ακολούθησε εκεί, με κάποιο σχέδιο για την προώθηση του στα Βαλκάνια, εκτός ίσως της Εκκλησίας της Ελλάδος που και αυτή ασχολήθηκε μόνο με τους Σέρβους και απομονώθηκε από τους άλλους Αλβανούς, ακόμη και από εκείνους που είναι ορθόδοξοι χριστιανοί. Πολύ γρήγορα όμως, με αποφάσεις του ΓΕΣ, η στρατιωτική μας δύναμη μειώθηκε, με το πρόσχημα των τότε οικονομικών αδυναμιών. Η μείωση πραγματοποιήθηκε με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο επίπεδο που η μετέπειτα παρουσία μας υπήρξε σχεδόν αμελητέα για τα τεκταινόμενα στην περιοχή αυτή. Και τότε, όπως ήδη έχουμε συνηθίσει, δόθηκε η ευκαιρία σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Τουρκία, να υποστηρίξουν αξιόπιστα τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή των συνόρων μας. Σε εμάς ‘καταγράφηκε’ μια ακόμη χαμένη ευκαιρία.
Η ανάληψη της αποστολής της NRF σήμερα από το Γ’ΣΣ/NDC-GRC, δυστυχώς, δεν φάνηκε να γιορτάζεται σαν επιτυχία της Στρατιωτικής μας Στρατηγικής, όπως κάνουν σε πολλές άλλες χώρες. Είναι μάλλον αμφίβολο εάν θα πρέπει να το εκλάβουμε ως ευκαιρία γιορτής. Εκείνο όμως, που είναι σίγουρο, είναι ότι τη χρονιά αυτή υπάρχει στα χέρια μας μια ακόμη ευκαιρία για μια γενική επαναξιολόγηση του μελλοντικού ρόλου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τον προσδιορισμό εκείνων των στρατιωτικών δυνατοτήτων που θα επιδράσουν ως καταλύτες επί των συνεχιζόμουν προσπαθειών αναδιοργάνωσης των. Επίσης, αναγνωρίζοντας με ακρίβεια τις μελλοντικές απειλές εναντίον της Εθνικής μας Κυριαρχίας να καθορίσουμε με σαφήνεια την Πολιτική Εθνικής Άμυνας και την Στρατιωτική Στρατηγική μέχρι το 2020. Η οικονομική εξάλλου δυσπραγία το επιτάσσει.
Σκοπός
Σκοπός του παρόντος είναι να ενημερώσει αυτούς που ασχολούνται με τα πολιτικο-στρατιωτικά θέματα στη χώρα, επεξηγώντας την εμπλοκή των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων στα θέματα της προετοιμασίας και της συμμετοχής στις Δυνάμεις Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Επίσης να εκτιμηθεί η συνολική προσπάθεια της συμμετοχής και να προταθούν συγκεκριμένοι τρόποι βελτίωσης του επιχειρησιακού τομέα στο χώρο της Άμυνας.
Περίληψη
Περιληπτικά, επιδιώκεται:
· Η παρουσίαση της κατάστασης ασφάλειας μετά από την υπογραφή της νέας Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ (2010-20).
· Η γνωριμία με τη Νατοϊκή Δύναμη Αντίδρασης NATO Response Force (NRF)
· Η περιγραφή της συγκρότηση και οι αποστολές της NRF για το έτος 2012
· Να υπογραμμισθεί η μακρά προετοιμασία του Γ’ΣΣ/NDC-GRC, προκειμένου να επιβεβαιώσει την ικανότητα του να διοικεί πολυεθνικές δυνάμεις σε ένα απαιτητικό επιχειρησιακά περιβάλλον, ως ένα ακόμη καλό παράδειγμα των επιτυχιών του προσωπικού που το συγκροτεί.
· Να εκτιμηθεί η συνολική προσπάθεια και να τεθούν υπόψη στις αρμόδιες αρχές, τρείς συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης της ισχύος στο επιχειρησιακό επίπεδο των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων.
Κατάσταση στο ΝΑΤΟ μετά την έγκριση της Στρατηγικής Αντίληψης για την περίοδο μέχρι το 2020.
Στις πρόσφατες προτάσεις για την υλοποίηση της νέας Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ, που εγκρίθηκε από τη διάσκεψη κορυφής της Λισσαβόνας το 2010, εξετάζεται η ισορροπία μεταξύ της υποχρέωσης για τη συλλογική άμυνα του εδάφους των χωρών μελών της Συμμαχίας (Άρθρο 5) και των νέων αποστολών του ΝΑΤΟ, που θα επιβάλλει και την εκστρατεία εκτός της περιοχής της Συμμαχίας. Φυσικά, η συλλογική άμυνα παραμένει, και θα παραμείνει, ο πυρήνας και η βασική αρχή επάνω στην οποία εδράζεται η Συμμαχία. Αλλά κανένας σύμμαχος δεν μπορεί σήμερα να αντέξει οικονομικά τη διατήρηση ενόπλων δυνάμεων, απλά και μόνο για το σκοπό αυτό.
Η απαίτηση να αναπτυχθούν οι δυνάμεις και στρατιωτική ισχύς των χωρών του ΝΑΤΟ σε απομακρυσμένες περιοχές κρίσης, συχνά με μικρή προειδοποίηση, είναι τόσο σημαντική όσο και η απαίτηση να υπάρχουν οι απαραίτητες ικανές δυνάμεις για την υπεράσπιση των εθνικών συνόρων τους. Οι δυνάμεις που είναι ικανές να κάνουν το πρώτο (συμμετοχή στις εκστρατείες), μπορούν να κάνουν επίσης και το δεύτερο (υπεράσπιση εθνικών συνόρων), το αντίστροφο μάλλον δεν ισχύει. Γι αυτό οι δυνάμεις που θα διατίθενται πρέπει να είναι ικανές να εξασφαλίζουν την ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε όλο το πλήρες φάσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, από τη διαχείριση κρίσης και τη διατήρηση της ειρήνης μέχρι την πολεμική σύγκρουση. Η νέα Στρατηγική Αντίληψη έχει καταστήσει αυτήν την απαίτηση απόλυτα σαφή, αλλά και έχει χαράξει τον δρόμο για την απόκτηση των παραπάνω ικανοτήτων.
Η Στρατηγική Αντίληψη παρέχει μια ικανοποιητική περιγραφή του μελλοντικού στρατηγικού περιβάλλοντος. Αυτή περιλαμβάνει και τον προσδιορισμό και άλλων απειλών, εκτός από εκείνες που έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε τα προηγούμενα χρόνια. Οι απειλές αυτές είναι η τρομοκρατία, τα αποτυχημένα κράτη, ο πολλαπλασιασμός των όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά και οι επιπτώσεις στην ασφάλεια από τις κυβερνο
Έχοντας ως οδηγό αυτή τη Στρατηγική Αντίληψη για το 2020, οι Σύμμαχοι προχώρησαν σε συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις για να βελτιώσουν τις δυνατότητες σε κρίσιμους στρατιωτικούς τομείς των επιχειρήσεων. Οι κύριοι αυτοί τομείς βελτίωσης των ικανοτήτων συμπεριλαμβάνουν των αεροπορική και θαλάσσια στρατηγική μεταφορά, τον εναέριο ανεφοδιασμό, την ανάπτυξη παράλληλα των μονάδων και υπηρεσιών υποστήριξης μάχης, τη διοίκηση, τον έλεγχο και επικοινωνίες της διοίκησης, την παρακολούθηση του εδάφους από τον αέρα και το διάστημα, τη συλλογή πληροφοριών, την παρακολούθηση και προσβολή των στόχων με κατευθυνόμενα με ακρίβεια βλήματα και πυρομαχικά, την καταστολή της εχθρικής αεράμυνας και την προστασία από τις χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές ουσίες.
Η Συμμαχική Διοίκηση Επιχειρήσεων (ACO) σύμφωνα με τις εγκεκριμένες οδηγίες της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (MC) για την αναθεώρηση της Δομής Διοικήσεως της Συμμαχίας, εργάζεται για να βελτιώσει σε όση έκταση είναι δυνατό τη δική της δομή. Κάτω από τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας, θα εξασφαλίσει τις κατάλληλες υποδομές διοικήσεως και ελέγχου ώστε να διεξάγει ταυτόχρονα Κύριες Διακλαδικές Επιχειρήσεις (Major Joint Operations - MJO), σε περιοχές γειτνιάζουσες με την περιοχή ευθύνης του Ανώτατου Συμμαχικού Δκτού Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe - SACEUR), αλλά και εκτός αυτής. Η προσπάθεια τους αυτή εστιάζει ακόμη περισσότερο στη χρησιμοποίηση αναπτυσσόμενων στρατηγείων ή μέρος αυτών με δυνατότητα διεύθυνσης της διεξαγωγής επιχειρήσεων οπουδήποτε στον πλανήτη. Ο σκοπός της Συμμαχικής Διοίκησης Επιχειρήσεων (ACO) είναι να διαθέτει υπό επιχειρησιακή διοίκηση τουλάχιστον δύο (2) Αναπτυσσόμενα Διακλαδικά Κλιμάκια Επιτελείου (DJSEs) από τη Δομή Διοικήσεως (NCS) του ΝΑΤΟ. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει σημείο ώθησης για τη βελτίωση της στρατιωτικής διακλαδικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης, για να επιτευχθεί η ομαλή αλληλοδιαδοχή στις ευθύνες διοίκησης των Αναπτυσσόμενων Διακλαδικών Κλιμακίων Επιτελείων (DJSEs) στο μέλλον.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ NRF
Σε Παράρτημα, λόγω της μεγάλης έκτασης τους γίνεται η γνωριμία με τη Νατοϊκή Δύναμη Αντίδρασης NATO Response Force (NRF) και η περιγραφή της συγκρότηση και οι αποστολές της NRF για το έτος 2012. Η παρουσίαση τους επιδιώκεται γιατί αποτελούν ίσως και το μόνο σε λειτουργία υπόδειγμα (μοντέλο) του τρόπου διοίκησης και οργάνωσης των επιχειρήσεων. Η μελέτη του από όλους τους στρατιωτικούς φορείς και μάλιστα των λεπτομερειών του είναι αναγκαία. Η προσπάθεια να το ακολουθήσουμε και να εφαρμόσουμε «ακριβώς» και σε όλες του τις λεπτομέρειες του (π.χ. του τρόπου της ενότητας διοικήσεως των επιχειρήσεων) θα μας οδηγήσει γρήγορα και ασφαλώς στην πραγματική και θεαματική επιτυχία της αναδιοργάνωσης των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων. Το επιχείρημα, ότι εμείς λόγω της πραγματικής απειλής από την Τουρκία, πρέπει να κάνουμε «άλλα» πράγματα, δεν μπορεί να υποστηριχτεί από κανένα που έχει έστω κάποια στοιχειώδη στρατιωτική παιδεία και επαγγελματισμό.
Γ’ Σώμα Στρατού/Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο ΝΑΤΟ-Ελλάδος (Γ’ΣΣ/NDC-GRC)
στη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF)
Ο πρώτος κύκλος της τριετούς εκπαίδευσης του Στρατηγείου έληξε στα μέσα του 2008 με την επίτευξη της πιστοποίησης της πολεμικής ετοιμότητας και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η εξαιρετική «εναρκτήρια περίοδος» της λειτουργίας του, επειδή κατά την περίοδο αυτή επιτεύχθηκαν δύο κομβικά γεγονότα όπως η απόκτηση της πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας (Full Operational Capability -FOC) το 2005, και της απόδειξης της Μαχητικής του Ικανότητας (Combat Readiness), το καλοκαίρι του 2008.
Μετά από την αξιολόγηση πολεμικής ετοιμότητας (CREVAL) που έλαβε χώρα το Μάιο και Ιούνιο του 2008, άρχισαν οι προετοιμασίες του Γ’ΣΣ/NDC-GRC για τις μελλοντικές υποχρεώσεις στη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) για το 2012. Αυτές επέβαλαν πολλές αλλαγές στην οργάνωση και την επιχειρησιακή λειτουργία και είχαν την υποστήριξη των συμμετεχόντων στο Στρατηγείο Εθνών.
Σε ότι αφορά στις ασκήσεις έγινε ευρεία εκμετάλλευση της παρεχομένης υποστήριξης από τα άλλα Στρατηγεία των Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ και μάλιστα αυτών που συμμετείχαν ενεργά στις Δυνάμεις Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF-14 & 17) υπό τη Δανία και την Τουρκία αντίστοιχα, ώστε να αποκτηθούν οι απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία. Διασύνδεση, σε επίπεδο επιτελών, μιας Ελληνικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Τουρκικό Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (NRDC-TU) και μιας Τουρκικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Ελληνικό Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (NDC-GR), για εκπαιδευτικούς λόγους
O κύκλος αυτός ήταν ουσιαστικά αφιερωμένος στο να οργανωθεί το Στρατηγείο, να σταθεροποιηθεί η επάνδρωση και να αφομοιωθεί η επιτελική λειτουργία και οι διαδικασίες κατά τα πρότυπα του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες με άλλα Στρατηγεία Χερσαίων Δυνάμεων Κλιμακούμενης Ετοιμότητας (Graduated Readiness (Land) Headquarters–GRF(L)HQs). Το υψηλό επίπεδο των επιτευγμάτων απετέλεσε και την ασφαλή βάση για να ξεκινήσει η επόμενη φάση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Το 2011 αφιερώθηκε στην τελική προπαρασκευή του Στρατηγείου στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για την ανάληψη της Διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων της Δυνάμεως Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Response Force/ Land Component Command, NRF-2012)
|
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ HQ NDC-GR ΣΕ ΣΚΗΝΕΣ |
Την περίοδο από 20 έως 23 Ιουνίου του 2011 αξιολογήθηκε η πολεμική ετοιμότητα (CREVAL) του Γ’ΣΣ/NDC-GRC. Η αξιολόγηση έγινε από ειδική επιτροπή του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τον Υποστράτηγο Federico Bonato της Διοίκησης του ΝΑΤΟ (Μαδρίτης) και τον Αντιναύαρχο Bauza Bartholome του SHAPE και επί με βάση 1269 κριτηρία, που αφορούν το επίπεδο της επιχειρησιακής αξιολόγησης του Στρατηγείου Μείζονος Επιχειρησιακού Σχηματισμού του ΝΑΤΟ. Τα αποτελέσματα υπήρξαν «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ» και το Στρατηγείο πιστοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ ως «ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ».
To NATO Deployable Corps Greece (NDC-GR), στο πλαίσιο της παραπάνω προετοιμασίας του πραγματοποίησε επίσης την Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «BRILLIANT LEDGER». Η τελική φάση της ασκήσεως έγινε στο Στρατόπεδο «ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ» στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης από 4 έως 14 Οκτωβρίου 2011, με τη συμμετοχή περίπου 1000 αξιωματικών και οπλιτών από 18 χώρες. Σκοπός της ασκήσεως είναι η αξιολόγηση – πιστοποίηση της Επιχειρησιακής Ετοιμότητας του NDC-GR προκειμένου να αναλάβει τη Διοίκηση της NRF-2012.
Οι οργανικές και υπό επιχειρησιακή διοίκηση Μονάδες του Στρατηγείου στο σύνολό τους συμμετείχαν ενεργά σε ασκήσεις της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) από το 2009 και μετά, προκειμένου να αποκτηθεί η εμπειρία, η απαιτούμενη οργάνωση και να προετοιμασθούν για την αξιολόγηση τους πριν από την ανάληψη αποστολής το 2012.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση και αυτού του δεύτερου κύκλου, με τις ασκήσεις του 2011, δόθηκε η δυνατότητα στην Ελλάδα να προσφέρει με αξιοπιστία στο ΝΑΤΟ το επιτελείο του Γ’ΣΣ/NDC-GR, ικανό να αναλάβει την ευθύνη της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων (LCC) για τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (ΝRF) για όλο το 2012.
Διαπιστώσεις – Συμπεράσματα από την συμμετοχή της Ελλάδος στην NRF-2012
Η ανάληψη από τη χώρα μας και από το Στρατηγείο του Γ’ΣΣ/NDC-GR της ευθύνης των χερσαίων δυνάμεων της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF-2012) από τον Ιανουάριο 2012 ως το Δεκέμβριο 2012, αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα και αποτέλεσμα της σημαντικής προσπάθειας αναδιοργάνωσης στις σύγχρονες στρατιωτικές δομές.
Η συμμετοχή μας δίνει ακόμη ευκαιρία για μια γενική επαναξιολόγηση του μελλοντικού ρόλου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τον προσδιορισμό εκείνων των στρατιωτικών δυνατοτήτων που θα επιδράσουν ως καταλύτες επί των συνεχιζόμενων προσπαθειών αναδιοργάνωσης των.
Από την σκόπιμα αναλυτική παρουσίαση της οργάνωσης και των αποστολών της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF-2012) συμπεράνουμε ότι συνολική προσπάθεια των χωρών εστιάζεται στη δημιουργία αναπτυσσόμενων στρατηγείων ή μέρος αυτών με δυνατότητα διεύθυνσης της διεξαγωγής επιχειρήσεων οπουδήποτε στον πλανήτη. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει σημείο ώθησης για τη βελτίωση της στρατιωτικής διακλαδικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης.
Επιπλέον, η ικανότητα αποτροπής πολέμου μέσω της συμμαχικής κοινής προσπάθειας συμβάλλει στη μείωση των κινδύνων στο δικό μας έδαφος. Κατά συνέπεια, τροποποιεί σε ικανό βαθμό τις απαιτήσεις, ακόμη και την έννοιας της ασφάλειάς μας. Πράγματι, η ενσωμάτωση στη Συμμαχία και η εξέλιξη της παγκόσμιας κατάστασης επιβάλλουν τον προσανατολισμό της εθνικής προσπάθειας για την ασφάλειά μας να κατευθύνεται προς τους κινδύνους που απορρέουν από τις παγκόσμιες καταστάσεις, όπου η ασφάλεια των ανθρώπων τίθεται σε κίνδυνο ή ακόμα και η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξή τους εμποδίζεται. Όταν λοιπόν εκτελούμε τις καθημερινές μας εκπαιδευτικές δραστηριότητες, προσπαθώντας να βελτιώσουμε την απόδοση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι συμβάλλουμε επίσης στην εγγύηση της ασφάλειας των εθνών όπως η Αλβανία ή η Κροατία, τα πλέον πρόσφατα μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία χρειάζονται την ασφάλεια για να βελτιωθούν κοινωνικά και οικονομικά. Σε αυτό το νέο πλαίσιο για την ασφάλεια, η ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ μας κάνει να θεωρούμε την ασφάλεια άλλων ανθρώπων τόσο σημαντική όσο και των δικών μας.
Η συμμετοχή της χώρας μας στη Συμμαχία και η συνυπευθυνότητα της για τη διαχείρισή της έχει αλλάξει ριζικά την άποψη μας για τη συνολική ασφάλειά μας. Τώρα η ευθύνη για την ασφάλεια μας μοιράζεται. Οι σύμμαχοί μας δεσμεύονται να εγγυηθούν την ασφάλειά μας σε αντάλλαγμα της δικής μας συμβολής στη δική τους. Κατά συνέπεια, η παραδοσιακή εδαφική οργάνωση πρέπει να επανεξετάζεται λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα στη περιοχή των Βαλκανίων. Τα κράτη των Βαλκανίων προσβλέπουν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για να δημιουργήσουν κοινές μονάδες και σχηματισμούς. Παρόλη την προσπάθεια που έγινε στις αρχές του 2000, με την σοβαρή μας παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο και την Βοσνία, οι ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή ατόνησαν. Μια ακόμη ευκαιρία παρουσιάζεται με την ανάληψη από το Γ’ Σώμα Στρατού , όπως έχει μετασχηματιστεί σε Πολυεθνικό Αναπτυσσόμενο Σώμα του ΝΑΤΟ, της ηγεσίας των Δυνάμεων Ανταπόδοσης του ΝΑΤΟ για το 2012. Υπάρχει η δυνατότητα να αποτελέσει το Σώμα αυτό τον επιτελικό πυρήνα, για να ενσωματωθούν δυνάμεις από τις χώρες των Βαλκανίων, που δεν έχουν τις δυνατότητες να δημιουργήσουν ανάλογα μεγάλους Σχηματισμούς, που να είναι συμφώνα με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ. Οι καθυστερήσεις μας στο τομέα αυτό δίνουν την δυνατότητα στην Τουρκία να καλύπτει με σχετική ευκολία τα κενά στα Βαλκάνια, εξυπηρετώντας τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της.
Θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν ένα μέρος, ίσως σημαντικό, της συνολικής Εθνικής Ισχύος της Ελλάδος. Γιατί η Εθνική Ισχύς είναι κάτι πολύ περισσότερο από την Εθνική Ακεραιότητα και Εθνική Ανεξαρτησία. Είναι το διεθνές αποτύπωμα της χώρας, ο τρόπος με τον οποίο η χώρα γίνεται αντιληπτή, πρώτα στον εαυτό της και ύστερα και από τους άλλους, σε όλα τα επίπεδα της διεθνούς δράσης, πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, οικονομικό, χρηματοοικονομικό και πολιτιστικό. Και εάν θέλαμε, ως χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα, ευρωπαϊκό πνεύμα, νομικό πολιτισμό και ρεαλισμό, να ορίσουμε την Εθνική Κυριαρχία θα θεωρούσαμε ότι είναι αυτή που ταυτίζει την κυριαρχία με την ικανότητα του κράτους να προβλέπει και να διαχειρίζεται με επιτυχία της κρίσεις. Στις κρίσεις περιλαμβάνεται όλο το φάσμα των ειδών, από δημοσιονομικές μέχρι στρατιωτικές και το φάσμα των εντάσεων από μικρές έως καταλυτικές. Η δυνατότητα του κράτους να παρέχει προστασία των πολιτών από τις κρίσεις είναι μόνιμη απαίτηση. Εξάλλου η πολιτική και η εξωτερική πολιτική είναι όψεις του ιδίου νομίσματος. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία ο απόλυτος συντονισμός και η αξιοποίηση των μέσων της αμυντικής διπλωματίας.
Επιπλέον, η ικανότητα αποτροπής πολέμου μέσω της συμμαχικής κοινής προσπάθειας συμβάλλει στη μείωση των κινδύνων στο δικό μας έδαφος. Κατά συνέπεια τροποποιεί σε ικανό βαθμό τις απαιτήσεις, ακόμη και την έννοια της ασφάλειάς μας. Πράγματι, η ενσωμάτωση στη Συμμαχία και η εξέλιξη της παγκόσμιας κατάστασης επιβάλλουν τον προσανατολισμό της εθνικής προσπάθειας για την ασφάλειάς μας να κατευθύνεται προς τους κινδύνους που απορρέουν από τις παγκόσμιες καταστάσεις, όπου η ασφάλεια των ανθρώπων τίθεται σε κίνδυνο ή ακόμα και κοινωνική και οικονομική ανάπτυξή τους εμποδίζεται. Όταν λοιπόν εκτελούμε τις καθημερινές μας εκπαιδευτικές δραστηριότητες, προσπαθώντας να βελτιώσουμε την απόδοση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι συμβάλλουμε επίσης στην εγγύηση της ασφάλειας των εθνών όπως η Αλβανία ή η Κροατία, τα πλέον πρόσφατα μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία χρειάζονται την ασφάλεια για να βελτιωθούν κοινωνικά και οικονομικά. Σε αυτό το νέο πλαίσιο για την ασφάλεια, η ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ μας κάνει να θεωρούμε την ασφάλεια άλλων ανθρώπων τόσο σημαντική όσο και των δικών μας.
Πολύ σπάνια παρουσιάζεται ότι ο τρόπος της δικής μας συμμετοχής στη δομή και τη λειτουργία των πολυεθνικών οργανισμών ασφαλείας. Η πλήρης ή ελλιπής συμμετοχή είναι ένας παράγοντας με σοβαρές επιπτώσεις στη κρατική μας οργάνωση και όχι μόνο στην Άμυνα. Το ΝΑΤΟ, έχει ήδη στη προηγούμενη δεκαετία αναλάβει και φέρει σε πέρας πολλές επιχειρήσεις χειρισμού κρίσεων και έχει αναπτύξει το Σύστημα Χειρισμού Κρίσεων. Αντίστοιχα και η ΕΕ έχει το δικό της, που ακολουθεί την αυτή μεθοδολογία. Αναμένεται από το ΝΑΤΟ, ως αποτέλεσμα εφαρμογής της νέας Στρατηγικής Αντίληψης του, να διευρύνει το ρόλο του στα θέματα της διεθνούς ασφάλειας.
Η αναγκαία σύμπραξη, σχεδόν όλων των κρατικών δομών στο εσωτερικό των χωρών , είναι επιβεβλημένη από το ευρύ φάσμα των νέων αποστολών. Υπουργεία και Δημόσιες Υπηρεσίες με διαφορετικούς τομείς αρμοδιοτήτων και κυρίως οι εκπρόσωποι τους απαιτείται να συντονίζονται, μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας λήψεως αποφάσεων σε δι-υπουργικό επίπεδο, προκειμένου να παίρνουν συγκεκριμένες θέσεις στα τρέχοντα θέματα. Θέσεις που να λαμβάνονται υπόψη στις κοινές αποφάσεις όχι μόνου του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ και του ΟΗΕ. Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος να επιβάλουμε την Εθνική μας Κυριαρχία κατά την περίοδο της ειρήνης.
Προτάσεις Βελτίωσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο αντίκτυπος των νέων αποστολών του ΝΑΤΟ και η επίδραση τους στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μας θα μπορούσε να συνοψιστεί σε τρεις τομείς απαιτήσεων για βελτίωση:
1. Ενίσχυση της εσωτερικής προσπάθειας των τριών Κλάδων (Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία) να ενεργούν πλέον ενιαία, αντιλαμβανόμενοι ότι ενεργώντας μόνον διακλαδικά δεν θα ανταπεξέλθουν στις σημερινές προκλήσεις ασφάλειας.
2. Συντονισμός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με εκείνες των συμμάχων, με την υποχρεωτική ενσωμάτωση όλων των κοινών επιχειρησιακών διαδικασιών του ΝΑΤΟ, για όλο το φάσμα των αποστολών και ιδιαίτερα των νέων.
3. Συμβολή στην συλλογική ασφάλεια και τη προστασία από τις κρίσεις, όχι μόνο της δικής μας ελληνικής κοινωνίας, αλλά και του κόσμου εκείνου που μοιράζεται τις ίδιες με μας αξίες.
Μετά τα παραπάνω θα μπορούσαμε να πούμε ότι:
Ο πρώτος τομέας βελτίωσης για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι η απαίτηση να ενεργούν ενιαία, κατά τις κοινές επιχειρησιακές τους ενέργειες. Μέχρι σήμερα η διακλαδικότητα προσέφερε ότι είχε, ως ένα ενδιάμεσο βήμα προσαρμογής. Ακόμη και πριν από δέκα χρόνια, από την εποχή δηλαδή της υιοθέτησης του όρου διακλαδικός, για να αποδοθεί στα ελληνικά το «Joint» αντί της χρήσης του «ενιαίος» η τουλάχιστον του «κοινός», είχαν διαπιστωθεί πολλά από τα προβλήματα των οποίων οι αρνητικές επιπτώσεις δεν αποφεύχθηκαν. Σήμερα, ιδιαίτερα μετά την ‘αντίληψη’ που τελικά διαμορφώθηκε από τα Γενικά Επιτελεία για την Κάθετη Διοίκηση που ο Νόμος 3883/2010 προβλέπει, η οργάνωση μας θα γίνει απογοητευτικά περισσότερο «κλαδική» από ότι αναμένεται για μια σύγχρονη δομή επιχειρησιακής διοίκησης, αποδεικνύοντας ότι έννοια της «διακλαδικότητας» δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω βελτιώσεις. Προκειμένου λοιπόν να ευνοηθεί η ενιαία επιχειρησιακή αντίληψη, οι νέες Δομές Διοίκησης των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να υιοθετήσουν «σχεδόν απόλυτα» τα διοικητικά πρότυπα του ΝΑΤΟ. Μέσω αυτής της ενέργειας θα τυποποιηθούν «αυτόματα» όλες οι αντίστοιχες κλαδικές διαδικασίες με θεαματικά θετικά αποτελέσματα. Εξ άλλου από χρόνια έχουμε, ίσως αναγκαστικά, αποδεχθεί την τυποποίηση αυτή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ως παράδειγμα θα μπορούσαμε να ανατρέξουμε στο τρόπο που το Γ΄ Σώμα Στρατού, ως Στρατηγείο των Αναπτυσσόμενων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ενσωμάτωσε την ενιαία διοίκηση των δυνάμεων καθώς και την ενιαία επιχειρησιακή σχεδίαση στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας. Θεωρείται πλέον, κατόπιν εκτεταμένων επιχειρησιακών αξιολογήσεων από το ΝΑΤΟ, ως απόλυτα ικανό Στρατηγείο να αναλάβει υπό τη διοίκηση του πολυεθνικές δυνάμεις από όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων.
Ένας δεύτερος τομέας είναι η βελτίωση του συντονισμού των επιχειρησιακών ενεργειών των Δυνάμεων της Συμμαχίας με τις δικές μας Ένοπλες Δυνάμεις και αντίστροφα. Εννοούμε εδώ την συμμετοχή μας στη σχεδίαση και τον έλεγχο των μελλοντικών επιχειρήσεων της Συμμαχίας, οπού θα πρέπει να πάντα ενσωματώνονται και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. Αυτό θα είναι ένα εύκολο βήμα εάν έχει επιτευχθεί η ενιαία επιχειρησιακή δομή στο εθνικό επίπεδο και από το ΓΕΕΘΑ μέχρι τους Μεγάλους Επιχειρησιακούς Σχηματισμούς (Στρατιά και Σώματα, Στόλος, Τακτική Αεροπορία). Διαφορετικά, θα συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε, πάντα με την ίδια απορία και έκπληξη, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα τμήματα των Ενόπλων μας Δυνάμεων που ενήργησαν ή ενεργούν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Η γρήγορή απαξίωση της όποιας ελληνικής συμμετοχής είναι αποτέλεσμα εκτός των άλλων και αυτής της δομικής μας αδυναμίας προσαρμογής, που προκαλεί ‘κόπωση’ στα δικά μας επιτελεία και αδιαφορία των άλλων χωρών και των διοικήσεων του ΝΑΤΟ. Η απαιτουμένη βελτίωση και εδώ αναφέρεται στην τυποποίηση, όχι μόνο της δομής και των επιχειρησιακών διαδικασιών αλλά και του συστήματος του αμυντικού σχεδιασμού, για να δύνανται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να ενεργούν από κοινού μετά των συμμάχων. Τα προβλήματα συντονισμού με τον διεθνές στρατιωτικό σύστημα ( ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, κλπ) αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη ένταση στο άμεσο μέλλον. Ένταση που προκαλείται από την ανάγκη ασφάλειας και αντιμετώπιση και των νέων εξωτερικών απειλών. Η υλοποίηση της αποστολής της Εξωτερικής Ασφάλειας της χώρας μας έχει γίνει εξαιρετικά πολύπλοκη και είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί αναληφθεί χωρίς σημαντική βοήθεια και συντονισμό των προσπαθειών μας με τις αντίστοιχες των άλλων χωρών.
Ο τρίτος τομέας βελτίωσης αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Ελληνική Πολιτεία ανταποκρίνεται στις κρίσεις. Βελτίωση λοιπόν απαιτείται για τον συντονισμό και τη συνεργασία Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης με τους άλλους μη στρατιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να προστατεύσουν την Εθνική Κυριαρχία. Το Σύστημα Χειρισμού Κρίσεων είναι η υπάρχουσα δομή, που έχει δημιουργηθεί με νόμους, έχει δοκιμαστεί επί μία δεκαετία και δοκιμάζεται στο στρατιωτικό της μόνο πεδίο. Η προβλεπόμενη λειτουργία του, υπό το ΚΥΣΕΑ και τον Πρωθυπουργό ενασκήθηκε μόνο περιστασιακά, κατά την ελληνική προεδρία της ΕΕ και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ενώ σχεδόν ποτέ για το συντονισμό και την λήψη μέτρων ταυτόχρονα από όλους τους μη στρατιωτικούς φορείς της Εθνικής Ισχύος. Δεν έχει επίσης συντονισθεί το ανώτερο κρατικό επίπεδο με τα αντίστοιχα Συστήματα Χειρισμού Κρίσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η επανένταξη της όλης αυτής δομής και η ουσιαστική επέκταση των υπαρχόντων δυνατοτήτων και στους λοιπούς κρατικούς φορείς είναι πλέον επιβεβλημένη βελτίωση, επειδή πραγματικά εκτιμούμε ότι η ικανότητα του κράτους να προβλέπει και να διαχειρίζεται με επιτυχία της κρίσεις προστατεύει την Εθνική Κυριαρχία.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η έννοια της υπεράσπισης της χώρας είναι το πρώτιστο εθνικό καθήκον. Η δομή, οι επιχειρησιακές ικανότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η εδαφική τους κατανομή αντικατοπτρίζουν στην αποστολή τους για την υπεράσπιση της πατρίδας.
Η επίδραση της νέας Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ και των νέων απειλών στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μας θα είναι αξιοσημείωτη. Η χώρα μας είναι ένας διεθνής παράγοντας που έχει συνυπευθυνότητα στη συλλογική άμυνα και ασφάλεια, τουλάχιστον από τότε που προσχώρησε στο ΝΑΤΟ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν υποβληθεί σε μια συνεχή και μεγάλη προσπάθεια ανάπτυξης, που επιβάλει η συμμετοχή μας στη Συμμαχίας. Πρέπει να νιώθουμε υπερηφάνεια, από τα θετικά παραδείγματα της συμμετοχής μας σε πραγματικές αποστολές και την σιγουριά ότι και οι άλλοι λαοί έχουν ωφεληθεί επίσης από την παρουσία μας εκεί.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
· Η Νατοϊκή Δύναμη Αντίδρασης NATO Response Force (NRF)
· Η περιγραφή της συγκρότηση και οι αποστολές της NRF για το έτος 2012.
Σκοπός.
Το παράρτημα περιλαμβάνει τη γνωριμία με τη Νατοϊκή Δύναμη Αντίδρασης NATO Response Force (NRF) και τη περιγραφή της συγκρότηση και οι αποστολές της NRF για το έτος 2012.
Η παρουσίαση τους επιδιώχθηκε γιατί αποτελούν ίσως και το μόνο σε λειτουργία υπόδειγμα (μοντέλο) του τρόπου διοίκησης και οργάνωσης των επιχειρήσεων. Η μελέτη από όλους τους στρατιωτικούς φορείς και μάλιστα των λεπτομερειών του είναι αναγκαία. Η προσπάθεια να το ακολουθήσουμε και να εφαρμόσουμε «ακριβώς» και σε όλες του τις λεπτομέρειες του (π.χ. του τρόπου της ενότητας διοικήσεως των επιχειρήσεων) θα μας οδηγήσει γρήγορα και ασφαλώς στην πραγματική και θεαματική επιτυχία της αναδιοργάνωσης των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων. Το επιχείρημα, ότι εμείς λόγω της πραγματικής απειλής από την Τουρκία, πρέπει να κάνουμε «άλλα» πράγματα, δεν μπορεί να υποστηριχτεί από κανένα που έχει έστω κάποια στοιχειώδη στρατιωτική παιδία και επαγγελματισμό.
Παρόλο που έχουμε την ισχυρή βεβαιότητα ότι ο όρος ‘Joint’ θα πρέπει να αποδίδεται στα ελληνικά με τον όρο «Ενιαίος», στο έγγραφο ακολουθήθηκε ο όρος «Διακλαδικός», επειδή έτσι ακόμη αντιμετωπίζεται από το ΓΕΕΘΑ.
Η Δύναμη Αντίδρασης –NATO Response Force (NRF).
Γενικά Στοιχεία.
Από το 2002, με την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα, οι Σύμμαχοι συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια τεχνολογικά προηγμένη Νατοϊκή Δύναμη Αντίδρασης - NATO Response Force (NRF), που θα είναι ικανή να ενεργεί γρήγορα και αποτελεσματικά οπουδήποτε χρειάζεται. Επίσης προσυπέγραψαν το περίγραμμα μιας νέας, πιο λιτής και αποτελεσματικής στρατιωτικής δομής Δυνάμεων και Διοίκησης του ΝΑΤΟ (NFS NATO Force Structure & NCS NATO Command Structure).
Χαρακτηριστικά της δύναμης αυτής είναι: η υψηλή τεχνολογία των μέσων της, η ευελιξία ανάληψης αποστολών, η ετοιμότητα, άμεσης ανάπτυξης, η διατήρησή της για μεγάλο χρονικό διάστημα σε απομεμακρυσμένα θέατρα επιχειρήσεων, η δια-λειτουργικότητα και η πολύ-εθνικότητά της.
Είναι συγκροτημένη από χερσαίες, ναυτικές, αεροπορικές μονάδες και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων, με σκοπό να διεξάγει επιχειρήσεις, όταν κριθεί απαραίτητο, οπουδήποτε και αν αποφασιστεί από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο. Κάθε απόφαση για τη χρησιμοποίηση της NRF αποτελεί μια συναινετική πολιτική απόφαση, που λαμβάνεται κατά περίπτωση από και τους 28 Συμμάχους που συμμετέχουν στο Βορείο-Ατλαντικό Συμβουλίου (NAC).
Η NRF παρέχει ένα συγκροτημένο από τώρα μηχανισμό, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για τη δημιουργία και ανάπτυξη των αναγκαίων, σύμφωνα με την τακτική αποστολή που τους έχει ανατεθεί, στρατιωτικών δυνάμεων. Οι απαιτούμενες δυνάμεις παρέχονται από τα ευρισκόμενα σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας τμήματα χερσαίων, ναυτικών, αεροπορικών δυνάμεων καθώς και τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων. Σχεδιάζεται η ανάπτυξη τους και οι ενέργειές τους όπου απαιτείται. Τα στοιχεία εκείνα της δύναμης, που έχουν ενσωματωμένη την τεχνολογικά προηγμένα ισχύ, δύνανται να αναπτυχθούν κατά προτεραιότητα για άμεσες ενέργειες. Συνήθως έχει δυνατότητα λογιστικής υποστήριξης 6μηνών. Η NRF έχει την ικανότητα να παραμείνει στην περιοχή επιχειρήσεων, μέχρι την εκτέλεση της αποστολής της ή να αντικατασταθεί όταν προβλέπεται.
Η προσπάθεια δημιουργίας και ανάπτυξης αυτής της στρατιωτικής δύναμης υψηλής τεχνολογικής υποδομής λειτουργεί ως καταλύτης για την προώθηση των βελτιώσεων στις στρατιωτικές ικανότητες της Συμμαχίας. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η συνέχεια των προσπαθειών για τον μετασχηματισμό των δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ, ώστε στο σύνολο τους να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις εξελισσόμενες προκλήσεις της παγκόσμιας ασφάλειας.
Επίσης η NRF αποτελεί πλατφόρμα για πειραματισμό και επιβεβαίωση των καινοτόμων τεχνικών λύσεων για τις νέες επιχειρησιακές προκλήσεις.
Διοίκηση της Δύναμης
Το ΝΑΤΟ παρέχει, εξ ιδίων, τα Ανώτατα Στρατηγεία για τον έλεγχο και τη διοίκηση της NRF. Αυτά προέρχονται από εκείνα της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (Command Structure).
Η διοίκηση της Δύναμης NATO Response Force (NRF) εναλλάσσεται μεταξύ των Ανωτάτων Διοικήσεων του ΝΑΤΟ (Μπρούσσουμ, Νάπολης και Λισαβόνας) Joint Force Commands (JFC) (Brunssum, Naples and Lisbon. Αλλά ως αποτέλεσμα των προσφάτων αλλαγών στη Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ η Ανωτάτη Διοίκηση της Λισαβόνας θα καταργηθεί, τότε η διοίκηση της NRF θα εναλλάσσεται μεταξύ των δύο Ανωτάτων Διοικητών της Νάπολης και του Μπρούσσουμ.
Τα Στρατηγεία των δύο Ανωτάτων Διοικητών του ΝΑΤΟ, του Μπρούσσουμ και της Νάπολης, αποτελούν στατικά επιτελεία. Το επιτελείο του Διοικητή αποτελείται από ένα Διακλαδικό Στρατηγείο Joint Headquarters (JHQ), το οποίο περιλαμβάνει το Κυρίως Στρατηγείο (JHQ Main), που είναι σταθερό και το Διακλαδικό Προκεχωρημένο Στρατηγείο (JHQ FWD), που μπορεί να αναπτύσσεται στο θέατρο επιχειρήσεων. Για τις απαιτήσεις της NRF, το κάθε ένα από τα παραπάνω Στρατηγεία συγκροτεί από μέλη του επιτελείου του ένα Αναπτυσσόμενο Διακλαδικό Κλιμάκιο του Επιτελείου - Deployable Joint HQ ( DJSE) σε ετοιμότητα.
|
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ DJSE |
Το Αναπτυσσόμενο Διακλαδικό Κλιμάκιο του Επιτελείου - Deployable Joint HQ ( DJSE) αποτελείτε από 210 περίπου επιτελείς κατανεμημένος σε τρία συστεγαζόμενα τμήματα:
· Το Προκεχωρημένο Κλιμάκιο του Επιτελείου του Ανωτάτου Διοικητή - Forward Element (FWD), που αποτελεί το πλέον προωθημένο στο Θέατρο Επιχειρήσεων στοιχείο της διοίκησης του Ανωτάτου Διοικητή (Joint Force Commander) της Δύναμης NRF.
· Το Κλιμάκιο Επιτελείου της Διακλαδικής Ομάδας Υποστήριξης ΔΜ (Joint Logistics Support Group (JLSG) Core Staff Element), που αποτελεί το Επιτελικό Τμήμα ΔΜ που υποστηρίζει τον Ανώτατο Διοικητή στις αποφάσεις για την υποστήριξη ΔΜ για το επίπεδο του Θεάτρου Επιχειρήσεων. Αυτό ενισχύεται εάν υπάρχει ανάγκη από επιτελείς της Διακλαδικής Ομάδας Υποστήριξης ΔΜ, που ευρίσκεται στην Ευρώπη.
· Το Προκεχωρημένο Κλιμάκιο της Στρατοπεδίας (Forward Support Element-FSE) υπεύθυνο για θέματα Στρατωνισμού, Επικοινωνιών και Προστασίας της Εγκατάστασης.
· ΠΡΟΣΟΧΗ: Το DJSE δεν αποτελεί επίπεδο διοίκησης, ούτε υφιστάμενο ούτε προϊστάμενο. Είναι συμπληρωματικό τμήμα του Κυρίως Επιτελείου του Διοικητή. Η πρόθεση είναι να εξασφαλιστεί μια ενιαία αποτελεσματική επιτελική επιχειρησιακή λειτουργία που υποστηρίζεται από ενιαίες δομές και κοινές διαδικασίες. Το DJSE έχει σχεδιαστεί για την εκτέλεση των επιτελικών επιχειρησιακών λειτουργιών που πρέπει να υπαγορεύονται στο θέατρο επιχειρήσεων.
Συγκρότηση της Δύναμης
Τα Έθνη παρέχουν τις αναγκαίες επιχειρησιακές δυνατότητες και τις ικανές μονάδες για την NRF, μέσω του μηχανισμού για τη συγκρότηση της Δύναμης , που ενεργεί υπό την ηγεσία του SACEUR. Οι δυνάμεις αυτές παρέχονται σε ετήσια βάση και ευρίσκονται στη Δεξαμενή των Δυνάμεων Αντίδρασης Response Forces Pool (RFP) του ΝΑΤΟ. Χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις επιχειρησιακές απατήσεις αλλά και τις δεσμεύσεις των χωρών που τις παρέχουν και που ίσως θα υπάρξουν κατά την χρονική στιγμή της πιθανής ενέργειας. Μερικά έθνη δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν πλήρως, δηλαδή να παρέχουν αυτές τις δυνατότητες ή τις μονάδες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου της αποστολής (ένα έτος), λόγω εθνικών προτεραιοτήτων ή δεσμεύσεων των δυνάμεων τους στις τρέχουσες και εξελισσόμενες επιχειρήσεις.
Τα στοιχεία της Δύναμης NRF που έχουν πολύ υψηλή ετοιμότητα, γνωστά με το άνομα Δύναμη Άμεσης Αντίδρασης Immediate Response Force (IRF) αποτελούνται από περίπου 13.000 άτομα προσωπικό. Ωστόσο δεν υπάρχουν όρια στους αριθμούς, που μπορεί να συμβάλει το κάθε Έθνος.
Η Δύναμη Άμεσης Αντίδρασης Immediate Response Force (IRF) αποτελείται από:
· Την ιεραρχία της Διοίκησης της Δύναμης και τα Επιτελεία του ΝΑΤΟ.
· Το χερσαίο στοιχείο, με μέγεθος ταξιαρχίας, που συγκροτείται περαιτέρω σε τρία Τακτικά Συγκροτήματα, που ενεργούν ως Ομάδες Μάχης, μαζί με τα στοιχεία για την υποστήριξη τους.
· Το ναυτικό στοιχείο, με βάση τις Ομάδες Μάχης της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ, συνοδευόμενες από Ομάδες της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Αντιναρκικών Επιχειρήσεων .
· Το αεροπορικό στοιχείο , από Πτέρυγες Μάχης- Υποστήριξης και Έγκαιρης Προειδοποίησης.
· Τις Ειδικές Δυνάμεις
· Τις Μονάδες ΡΒΧΠ-Άμυνας (χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών ουσιών).
Διάρκεια σε Κατάσταση Ετοιμότητας της Δύναμης.
Το σύστημα εναλλαγής της NRF άλλαξε πρόσφατα. Από το 2012 έχει οριστεί ως περίοδος εναλλαγής της NRF οι 12 μήνες αντί των έξι μηνών που ήταν μέχρι τώρα. Ως αποτέλεσμα είναι το Στρατηγείο του Διοικητή της Δύναμης αλλά και οι υφιστάμενοι Σχηματισμοί θα πρέπει να διατηρήσουν την υψηλή ετοιμότητα για ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι η συνέχιση της εκπαίδευσης κατά την διάρκεια του χρόνου αναμονής θα εξακολουθήσει, εάν λάβουμε υπόψη ότι κάθε χρόνο υπάρχει περιστροφή για περίπου το 30 τοις εκατό των μελών του προσωπικού της δύναμης.
Ειδικές Επιχειρήσεις
Οι επιχειρήσεις αυτές διεξάγονται με ευθύνη του Διοικητή Ειδικών Επιχειρήσεων (JOCC) ο οποίος αναφέρει στον Διακλαδικό Ανώτατο Διοικητή (JFC). Αποτελούν ένα πολύ ευαίσθητο τομέα, για τον οποίο η χώρα μας δεν έχει επιχειρησιακές εμπειρίες.
Οι δυνάμεις που απαιτούνται είναι Τρεις (3) Ομάδες Χερσαίων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Task Groups-land), Μία (1) Ομάδα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων και Δύο (2) Ομάδες Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων εκ των οποίων η μία χρησιμοποιεί ελικόπτερα και η άλλη Α/Φ σταθερών πτερύγων. Η κάθε μία από αυτές έχει 75 περίπου άτομα δύναμη.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι οι ομάδες αυτές τηρούνται το δυνατό περισσότερο υπό εθνικό έλεγχο, επειδή υπάρχουν εγγενείς δυσκολίες σε κάθε έθνος να τις χρησιμοποιεί προς χάριν των άλλων. Συνηθίζεται η χώρα που έχει την διοίκηση των χερσαίων δυνάμεων (LCC) και θα διαθέτει την Ταξιαρχία NRF θα πρέπει να διαθέτει μια ελάχιστη αντιπροσώπευση και συμμετοχή στις ειδικές επιχειρήσεις, γιατί αλλιώς ο διοικητής στο πεδίο εξαρτάται υπέρμετρα από, ίσως μη άμεσα ελεγχόμενη οργάνωση, για τις δικές του Ειδικές Επιχειρήσεις.
Υποστήριξη Διοικητικής Μέριμνας
Για τις απαιτήσεις ΔΜ στο επιχειρησιακό επίπεδο και προς χάριν όλου του θεάτρου επιχειρήσεων απαιτείται η οργάνωσή της Ενιαίας Ομάδας Υποστήριξης ΔΜ ου (ΝΑΤΟ Joint Logistics Support Group- JLSG), με ευθύνη του διακλαδικού διοικητή και την απαιτούμενη συνεισφορά των χωρών με τμήματα ΔΜ.
Το επιτελείο του JLSG είναι περίπου 100 άτομα. Για το επιτελείο αυτό απαιτείται συνδρομή του Χερσαίου Διοικητή (LCC) όπως και του Αεροπορικού (MCC) και του Ναυτικού(ACC) με την αποστολή μιας αντίστοιχης Ομάδας Σχεδίασης ΔΜ προς το επιτελείο της Ενιαίας Ομάδας Υποστήριξης ΔΜ. Η Διοίκηση Υποστήριξης συνήθως αναπτύσσεται στην Διακλαδική Περιοχή πλησίον των Σημείων Αποβίβασης και ουσιαστικά βρίσκεται εκτός της Περιοχής Επιχειρήσεων του Χερσαίου Διοικητή (CCC AOO).
Ενα Κλιμάκιο του Επιτελείου της Ενιαίας Ομάδας Υποστήριξης ΔΜ (Joint Logistics Support Group (JLSG) Core Staff Element), αποτελεί το Επιτελικό Τμήμα ΔΜ που υποστηρίζει τον Ανώτατο Διοικητή στις αποφάσεις για την υποστήριξη ΔΜ για το επίπεδο του Θεάτρου Επιχειρήσεων. Αυτό αναπτύσεται στο θέατρο επιχειρήσεων και συστεγάζεται με τα άλλα κλιμάκια στο Αναπτυσσόμενο Διακλαδικό Κλιμάκιο του Επιτελείου - Deployable Joint HQ ( DJSE). Ενισχύεται εάν υπάρχει ανάγκη από επιτελείς της Ενιαίας Ομάδας Υποστήριξης ΔΜ, που ευρίσκεται εκτός της Περιοχής Επιχειρήσεων του Χερσαίου Διοικητή, και πιθανό στην Ευρώπη.
Με τον παραπάνω τρόπο ουσιαστικά δημιουργείται μια ενιαία Διοίκηση Επιχειρησιακής Υποστήριξης στην οποία θα υπάγονται οι αντίστοιχες μονάδες και υπηρεσίες ΔΜ από όλους εκείνους που συμμετέχουν και η οποία τελικά θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για όλα τα θέματα ΔΜ. Στην πραγματικότητα όμως μέχρι σήμερα κανένας διοικητής ή έθνος δεν εξασφάλισε τις απαιτούμενες δυνάμεις και μέσα ΔΜ.
Για το λόγο αυτό η απαίτηση για την οργάνωση και την λειτουργία του Εθνικού Στοιχείου Υποστήριξης NSE θα υπάρχει στην πράξη, παρόλο που δεν σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις στο ΝΑΤΟ που δεν απαιτείται η ανάπτυξη NSE.
Στρατηγική Μεταφορά
Το κόστος των Στρατηγικών Μεταφορών βαρύνει τα έθνη. Υπάρχει όμως σε εξέλιξη στο ΝΑΤΟ η συζήτηση ώστε τα έξοδα για τέτοιου είδους μεταφορές να καλύπτονται από τον κοινό προϋπολογισμό των χωρών του ΝΑΤΟ. Εκτιμούμε ότι αρχικά θα καλύπτονται από το ΝΑΤΟ οι μεταφορές των Επιτελείων των Δυνάμεων, αργότερα θα προστεθούν οι επικοινωνίες και οι ειδικές μονάδες υποστήριξης των στρατηγείων για να προστεθούν οι Μονάδες ΔΜ και τελευταίες οι Μονάδες Μάχης και Υποστήριξης Μάχης
Υποδοχή και Προώθηση Τμημάτων του Θέατρο Πολέμου
Εντός του Θεάτρου Πολέμου, η υποδοχή των δυνάμεών της NRF στα Σημεία Αποβίβασης ων σιδηροδρομικών και οδικών αξόνων, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια είναι ευθύνη της κάθε χώρας ξεχωριστά. Επίσης ευθύνη της χώρας είναι η προώθηση των δυνάμεών μέχρι τα Σημεία Συγκέντρωσης προς την Περιοχή Επιχειρήσεων, όπου αναμένεται να ενεργήσουν. Η ενέργεια αυτή γίνεται φυσικά υπό τον συντονιστικό έλεγχο των ανωτάτου διοικητή του θεάτρου, αλλά με εθνική ευθύνη. Το ίδιο απαιτείται και για την επιστροφή των δυνάμεων ή κατά την αντικατάσταση των δυνάμεών μας, π.χ. ανά εξάμηνο.
Ο μηχανισμός αυτός επίσης χρειάζεται να λειτουργεί στις περισσότερες από τις περιπτώσεις και κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων, διότι ουσιαστικά αυτόν χρησιμοποιεί το ρεύμα ανεφοδιασμού από την κάθε χώρα προς τις δυνάμεις και το Εθνικό Στοιχείο Υποστήριξης NSE. Θα πρέπει να αναγνωρισθεί ότι δεν υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τα παραπάνω. Θα πρέπει επίσης να υπογραμμισθούν οι δυσκολίες, γιατί αυτό το σύστημα θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί πολύ μακριά από την χώρα.
Το NDC-GR διαθέτει ένα μέρος του επιτελείου του, που από την οργάνωσή του και την αποστολή του μπορεί να αναλάβει τον επιτελικό σχεδιασμό αυτής της ενέργειας. Είναι το τμήμα του Επιτελείου Rear Support Command, που μετατρέπεται σε Διοίκηση Υποστήριξης με ανάλογη αποστολή. Σε αυτή θα πρέπει να διατεθούν τα ειδικά εκείνα τμήματα για την υλοποίησή κατ’ ελάχιστο της απαίτησης για την Υποδοχή και την Προώθηση των τμημάτων εντός του θεάτρου πολέμου
Προετοιμασία και Εκπαίδευση της Δύναμης
Το Τμήμα της Δύναμης NRF, που εναλλάσσεται σε κάθε περίοδο, υφίσταται μια πολύ απαιτητική διαδικασία για την προετοιμασία, την επικύρωση και την πιστοποίηση της μαχητικής του ικανότητας, που λαμβάνει χώρα για σχεδόν ένα έτος και επεκτείνεται σε όλα τα επίπεδα της Δύναμης. Μόνο μετά από αυτή την εντατική προετοιμασία η δύναμη θεωρείται ότι είναι έτοιμη και δύναται να χρησιμοποιηθεί ως το κατάλληλο στρατιωτικό εργαλείο άμεσης αντίδρασης σε μια επερχόμενη κρίση, αν η πολιτική ηγεσία του ΝΑΤΟ αποφασίσει να το πράξει. Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την εκπαίδευση του συνόλου των Επιτελείων του ΝΑΤΟ.
Η τυποποιημένη διαδικασία προετοιμασίας της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) έχει τρείς(3) φάσεις:
α. Φάση 1: Τα έθνη θα παράσχουν ικανές, εκπαιδευμένες, αναπτυσσόμενες μονάδες που θα διαμορφωθούν και θα εκπαιδευθούν κατάλληλα υπό την ευθύνη τους 6 μήνες πριν από τη φάση 2 (1ο εξάμηνο 2011).
β. Φάση 2: Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης η εκπαίδευση της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) σε κλαδικό και διακλαδικό επίπεδο που θα διεξαχθεί υπό την καθοδήγηση του Διακλαδικού Επιχειρησιακού Δκτού του ΝΑΤΟ έξι μήνες πριν από την περίοδο ετοιμότητας (2ο εξάμηνο 2011).
γ. Φάση 3: Περίοδος ετοιμότητας (ΟΛΟΚΛΗΡΟ το 2012).
|
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ NRF |
Δύναμη Άμεσης Αντίδρασης (IRF) –NATO για το έτος 2012 NRF 2012 (Περίοδος Ετοιμότητας-standby period)
Αποστολές-Αντικειμενικοί Σκοποί
Για κάθε εναλλαγής της η NRF έχει προετοιμαστεί για ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων και αποστολών
Οι Αποστολές αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν για παράδειγμα:
· Συμβολή στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας (Άρθρο 5)
· Επίδειξη Στρατιωτικής Ισχύος,
· Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης
· Ανακούφιση από καταστροφές
· Προστασία των Ζωτικών Εγκαταστάσεων
· Επιχειρήσεις Ασφάλειας
· Μέρος μιας μεγαλύτερης Δύναμης ενεργώντας ως η Δύναμη Εισόδου
Παρακάτω παρουσιάζονται οι Σχηματισμοί και τα Επιτελεία του ΝΑΤΟ, που έχουν αναλάβει την υλοποίηση των αποστολών της Δύναμη Άμεσης Αντίδρασης –NATO για το έτος 2012.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Διοικητής
Ανώτατος Διακλαδικός Διοικητής του NATO, (Μπρούσσουμ)
Επιτελείο
Κυρίως Στρατηγείο (JHQ Main)
Διακλαδικό Στρατηγείο, Μπρούσσουμ Joint Headquarters (JHQ),
Allied Joint Force Command Brunssum (JFC) Headquarters
Προκεχωρημένο Κλιμάκιο του Επιτελείου (JHQ FWD)
Συγκρότηση Επιτελείων
Συμμαχική Διοίκηση Δυνάμεων Χαϊδελβέργης (Allied Force Command Heidelberg),
Αποστολή
Για την Διοίκηση και τον Έλεγχο των Πολυεθνικών Δυνάμεων που θα αναπτυχθούν ως τμήμα του NATO Response Force (NRF) για την περίοδο του 2012, η
Συμμαχική Διοίκηση Δυνάμεων Χαϊδελβέργης
(Allied Force Command Heidelberg),
ευθύνεται να έχει σε ετοιμότητα να διαθέσει στον Ανώτατο Διοικητή (Joint Force Commander) της Δύναμης NRF:
Το Αναπτυσσόμενο Διακλαδικό Κλιμάκιο του Επιτελείου - Deployable Joint HQ ( DJSE) από αποτελείτε επιτελείς της δυνάμεως του κατανεμημένο σε τρία συστεγαζόμενα τμήματα
· Το Προκεχωρημένο Κλιμάκιο του Επιτελείου του Ανωτάτου Διοικητή - Forward Element (FWD).
· Το Κλιμάκιο Επιτελείου της Διακλαδικής Ομάδας Υποστήριξης ΔΜ (Joint Logistics Support Group (JLSG) Core Staff Element).,
· Το Προκεχωρημένο Κλιμάκιο της Στρατοπεδίας (Forward Support Element-FSE).
Κατόπιν Δγής , να παρέχει τον Πυρήνα του Στρατηγείου για ένα Διοικητή Χερσαίων Δυνάμεων Εκστρατείας (Land Component Command HQ) για μία(1) Μεγάλης Κλίμακας Διακλαδική Επιχείρηση (+) ( MJO (major joint operation) (+) )size. Να αποτελεί το Στρατηγείο εξέτασης όλων των θεμάτων που αφορούν τις χερσαίες επιχειρήσεις, και ανακύπτουν τόσο από την Δομή Διοίκησης, όσο και από την Δομή Δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
Χερσαίες Δυνάμεις
Γ’ Σώμα Στρατού/Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο ΝΑΤΟ-Ελλάδος (Γ’ΣΣ/NDC-GRC)
NATO Deployable Corps (Greece, Thessaloniki),
Διοικητής
Ανώτατος Κλαδικός Διοικητής Χερσαίων Δυνάμεων του NATO ο Δκτής του Γ’ΣΣ/NDC-GRC
Επιτελείο
Κυρίως Στρατηγείο (JHQ Main) (Θεσσαλονίκη)
Αναπτυσσόμενο Διακλαδικό Επιτελείο Χερσαίων Δυνάμεων (JHQ),
Deployable Land Component (JHQ) Headquarters
Προκεχωρημένο Κλιμάκιο του Επιτελείου (JHQ FWD)
Αποστολή
Η αποστολή του Στρατηγείου είναι:
• Να έχει ετοιμότητα ανάπτυξης, κατόπιν διαταγής του Ανώτατου Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR), σε περιοχή επιχειρήσεων που αυτός καθορίζει,
• Να δύναται να διατηρηθεί και να αντικατασταθεί
• Να διεξάγει παρατεταμένες επιχειρήσεις,
• να αναλάβει κοινές και συνδυασμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις σε υλοποίηση αποστολών που καλύπτουν όλο το φάσμα (εννοείται της NRF)
Να έχει επίσης δύο βασικές δυνατότητες: Nα επιχειρεί ως
Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο Σώματος Στρατού ή ως
Στρατηγείο της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων (Land Component Command)
Συγκρότηση Χερσαίων Δυνάμεων.
Οι Χερσαίες Δυνάμεις για την NRF θα περιλαμβάνουν τμήματα, που να διαθέτουν ανάλογη οργάνωση, επιπέδου Ταξιαρχίας, αποτελούμενη από τμήματα ελιγμού και υποστήριξης που να διαθέτουν ικανότητες σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
Τα τμήματα Υποστήριξης και Υποστήριξης Μάχης θα πρέπει να περιλαμβάνουν Μονάδες Αεροπορίας Στρατού, Πυροβολικού, Α/Α Άμυνας, Μηχανικού, Ηλεκτρονικού Πολέμου, Ψυχολογικών Επιχειρήσεων, Πολιτικο-στρατιωτικής Συνεργασίας, Δημοσίων Σχέσεων, Διοικητικής Μέριμνας (Υλικού – Εφοδιασμού – Μεταφορών- Υγειονομικού), Στρατονομίας και ΡΒΧ-Π Προστασίας.
Τα χερσαία τμήματα αυτά είναι οργανωμένα υπό την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ»
Τα Τμήματα της NRF θα πρέπει να είναι ικανά να εκτελέσουν:
· Επιχειρήσεις Εκκενώσεως Πληθυσμού (μη-μάχης).
· Υποστήριξη Διαχείρισης Συνεπειών (ΡΒΧΠ συμβάντων ή ανθρωπιστικής κρίσης).
· Επιχειρήσεις Διαχείρισης Κρίσεων, συμπεριλαμβανομένου Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΕΥΕ).
· Υποστήριξη Αντι-τρομοκρατικών επιχειρήσεων.
· Επιχειρήσεις ΕΜΠΑΡΓΚΟ.
· Αναπτυσσόμενες, ως η αρχική δύναμη εισόδου για να διευκολύνουν την άφιξη ακολουθούσας δύναμης στην περιοχή επιχειρήσεων (JOA) σε ένα ήπιο ή εχθρικό περιβάλλον, με ή χωρίς την υποστήριξη φιλοξενούντος έθνους (Host Nation) (πχ. Επιβολή Ειρήνης).
· Αναπτυσσόμενες ως μια αποτρεπτική δύναμη με σκοπό να επιδείξει την αποφασιστικότητα των κρατών μελών (επιχειρήσεις ταχείας αντίδρασης για υποστήριξη της διπλωματίας) εφόσον απαιτηθεί.
Η μέχρι σήμερα συνεισφορά Ε.Σ. στην NRF έγινε με δυνάμεις της 71 Α/Μ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ
· NRF 1. Α/Μ Λόχος 15 Οκτ 2003 – 15 Ιαν 2004
· NRF 2. Πυροβολαρχία 16 Ιαν 2004 – 30 Ιουν 2004
· NRF 3. Α/Μ Λόχος 1η Ιουλ. 2004 – 15 Ιαν 2005
· NRF 6. Α/Μ ΤΠ, Τμήμα Υποστηρίξεως ΔΜ, 16 Ιαν 2006 – 30 Ιουν 2006
· NRF 8. Α/Μ ΤΠ (-), με Ουγγρικό ΛΠΖ,Τμήμα Υποστήριξης. ΔΜ 16 Ιαν 2007 – 30 Ιουν 2007
· NRF 10. Α/Μ Λόχος,Τμήμα υποστηρίξεως. ΔΜ: 15 Ιαν 2008 – 30 Ιουν 2008
Ναυτικές Δυνάμεις
Ναυτική Δύναμη Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ
Naval Striking and Support Force NATO
Διοικητής
O Διοικητής του Naval Striking and Support Forces NATO Νάπολη, Ιταλίας,
Επιτελείο
Κυρίως Στρατηγείο (ΜCC HQ Main)
Αποστολή
Παρέχει ένα ικανό να αναπτυχθεί ταχέως Διακλαδικό (ενιαίο-κοινό), αλλά κατά κύριο λόγο Ναυτικό Στρατηγείο, για την σχεδίαση, τον έλεγχο και τη διοίκηση ναυτικών επιχειρήσεων για όλο το φάσμα των Βασικών Αποστολών Ασφαλείας της Συμμαχίας (Alliance Fundamental Security Tasks), στις οποίες περιλαμβάνονται και ναυτικές επιχειρήσεις της Δύναμης Expanded Task Force ή περιορισμένης κλίμακας διακλαδικές επιχειρήσεις, που έχουν όμως έντονο το ναυτικό στοιχείο, εντός της Ευρω-Ατλαντικής περιοχής ή σε μέχρις εκεί που εκτείνεται το στρατηγικό ενδιαφέρον. Υποστηρίζει, την ενίσχυση των ναυτικών ικανοτήτων των κρατών της Συμμαχίας αλλά και των Εταίρων και την επίτευξη της δια-λειτουργικότητας μεταξύ τους, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεργασίας. Συμβάλλει αποτελεσματικά για την αποτροπή επιθετικών ενεργειών εναντίον μελών της Συμμαχίας, και, εάν αποτύχει η αποτροπή, συμβάλλει στην διαμόρφωση-επιβολή συνθηκών για ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα της κρίσης.
Συγκρότηση Ναυτικών Δυνάμεων:
· Μόνιμη Ναυτική Νατοϊκή Δύναμη: SNMG (Standing NATO Maritime Group) Συνήθως η Μόνιμη Ναυτική Νατοϊκή Δύναμη αποτελείται μεταξύ έξι έως δέκα αντιτορπιλικά και φρεγάτες που υποστηρίζονται από ένα δεξαμενόπλοιο.
· Μόνιμη Ναυτική Νατοϊκή Δύναμη Ναρκαλιευτικών (SNMCMG) (Standing Naval Mine Counter Measures Groups), αποτελείται από επτά περίπου Ναρκοθέτιδες και Ναρκοθηρευτικά/Ναρκαλιευτικά, υπό ένα Πλοίο Διοίκησης.
Η δύναμη Μόνιμη Ναυτική Νατοϊκή Δύναμη SNMG, πρώην SNFM (Standing Naval Force Mediterranean), παρέχει στο ΝΑΤΟ συνεχή ναυτική υποστήριξη στις επιχειρήσεις άμεσης αντίδρασης NRF (NATO Response Force) σε ειρηνικές περιόδους, κρίσης και έντασης.
Η SNMG2 ακολουθεί ένα συνεχές πρόγραμμα επιχειρησιακής εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων και επισκέψεων σε πολλούς λιμένες εντός και εκτός Μεσογείου, σε ΝΑΤΟϊκά και μη Κράτη, τα οποία ανήκουν στη Συνεργασία για την Ειρήνη και στο Πρόγραμμα Μεσογειακού Διαλόγου.
Η Μόνιμη Ναυτική Νατοϊκή Δύναμη SNMG είναι μια Ναυτική Δύναμη αποτελούμενη από Πολεμικά Πλοία διάφορων Συμμαχικών Κρατών, τα οποία εκπαιδεύονται και επιχειρούν μαζί σαν ένα ομοιογενές σύνολο υπό τη Διοίκηση Ναυτικού διοικητού, που εδρεύει στη Νάπολη (ΝΑΤΟ CC Mar Naples). Τα έθνη, τα οποία συνήθως συμβάλλουν με μονάδες στη δύναμη είναι η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Περιστασιακά και άλλα έθνη του ΝΑΤΟ έχουν συμβάλει, με αποτέλεσμα η σύνθεση της δύναμης να ποικίλλει. Η διοίκηση της δύναμης εναλλάσσεται μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών.
Οι ναυτικές Δυνάμεις Άμεσου Αντιδράσεως του ΝΑΤΟ NRF (NATO Response Force) παρέχουν μια συνεχή ναυτική παρουσία και είναι έτσι μια σταθερή και ορατή υπενθύμιση της αλληλεγγύης και της συνεκτικότητας της συμμαχίας. Η εγκαινίαση αυτής της ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία που κινήθηκε με την έγκριση της νέας στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ, η οποία απαιτεί έναν μεγαλύτερο ρόλο για να διαδραματιστεί από τις συνδεμένες πολυεθνικές δυνάμεις.
Η Διοίκηση της Δύναμης εναλλάσσεται μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών, οι οποίες συμβάλλουν με προσωπικό και στο πολυεθνικό της επιτελείο
Αεροπορικές Δυνάμεις
Διοίκηση Αεροπορικών Δυνάμεων
Joint Force Component Air
Διοικητής
O Διοικητής της JFAC HQ είναι και Διοικητής της Γερμανικής Αεροπορικής
Επιχειρησιακής Διοίκησης (KdoOpFüLuSK ή DEU AF AirOpsCmd )
Επιτελείο
Κυρίως Στρατηγείο Joint Force Component Air Headquarters (Kalkar, Germany)
Αποστολή
Να σχεδιάζει τις Αεροπορικές Επιχειρήσεις ενός οργανισμού (υπό εθνική ή πολυεθνική ηγεσία) υπό τις Οδηγίες του Διοικητή της Διακλαδικής Δύναμης NRF και να ασκεί την Τακτική Ηγεσία (tactical leadership) των αεροπορικών δυνάμεων.
H Επιχειρησιακής Διοίκησης της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας (KdoOpFüLuSK ή DEU AF AirOpsCmd ), ως Στρατηγείο της Διακλαδικής Αεροπορικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (Joint Forces Air Command HQ (JFAC HQ), έχει αναλάβει την ευθύνη για την διοίκηση και των έλεγχο των ενδεχόμενα να χρησιμοποιηθούν αεροπορικών μέσων κατά τη NRF 2012.
Διοικητής της JFAC HQ είναι ο Γερμανός Υποπτέραρχος Dieter Naskrent, που είναι και ο Διοικητής της Γερμανικής Αεροπορικής Επιχειρησιακής Διοίκησης (KdoOpFüLuSK ή DEU AF AirOpsCmd )
Το Στρατηγείο ευρίσκεται στο Κάλκαρ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας
Πολεμική Αεροπορία, με τα αντίστοιχα στοιχεία οδηγό για έως και 200 αποστολές ανά ημέρα, καθώς ο αέρας αμυντικών ικανοτήτων.
Το προσωπικό του Στρατηγείου JFAC ευρίσκεται σε κατάλληλα εξοπλισμένους χώρους και τηρείται σε ετοιμότητα. Έχει εξασφαλισθεί ο απαιτούμενος βαθμός δια-λειτουργικότητας και για όλο το φάσμα των απαιτούμενων από την NRF αποστολών των πολυεθνικών αεροπορικών δυνάμεων. Εχει αναπτύξει δύο(2) Κέντρα Ελέγχου και Αναφορών (Control and Reporting Center (CRC) καθώς και άλλα επιχειρησιακά εργαλεία για τον έλεγχο των μαχητικών αεροσκαφών και των μέσων επιτήρησης ( AWACS (Airborne Warning and Control System). Το Δίκτυο LINK-16 (data-link) χρησιμοποιείται ευρύτατα για την διασύνδεση του στρατηγείου με τις αεροπορικές μονάδες και τον έλεγχο των αεροπορικών επιχειρήσεων.Για τη Επιχειρησιακή Διοίκηση της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας (KdoOpFüLuSK), η οποία από το 2005 συμμετέχει με τμήματα της στην NRF, η ανάληψη της διοίκησης όλων των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την NRF 2012 θεωρείται ως ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ανάδειξη της ως του πρώτου γερμανικού Διακλαδικού Στρατηγείου Αεροπορικών Δυνάμεων που έχει πιστοποιηθεί για πιθανή χρήση ως τμήμα της Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ 2012 (NRF 2012). Εκτός από τη Γερμανία στο ΝΑΤΟ τέτοια ικανότητα έχουν μόνο τα αντίστοιχα στρατηγεία Γαλλίας, η Βρετανίας και οι ΗΠΑ.
Αεροπορικά μέσα που διατίθενται για την Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ 2012 (NRF 2012).
Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων
Διοίκηση Ισπανικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων
Διοικητής
Ο Διοικητής της Διοίκησης Ισπανικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων
Επιτελείο
Κυρίως Στρατηγείο (SOCC HQ Main) Αλικάντε, Ισπανίας
Αποστολή.
Διεξαγωγή επιχειρήσεων καθ’ όλο το φάσμα των Ειδικών Επιχειρήσεων σε υποστήριξη του Ανωτάτου Διακλαδικού Διοικητή των Δυνάμεων της NRF.
Μονάδες που συνθέτουν το Ειδικό Διοίκηση Επιχειρήσεων είναι οι εξής:
· Αρχηγείο
· Κεντρικά Γραφεία Ομίλου
· Μεταφορές και Επικοινωνίες
· 3 Τάγματα Ειδικών Επιχειρήσεων
·
Οι μονάδες αυτές τηρούν μια βασική επαγγελματική δομή που τους επιτρέπει να ενεργούν περιπολίες ειδικής αναγνώρισης και άμεσης δράσης, που αποτελούνται από ομάδες μάχης μέχρι έξι ατόμων (ένα λοχαγό ή υπολοχαγός, λοχίας και στρατιώτες). Η Εσωτερική τους οργάνωση είναι διαφορετική από την παραδοσιακή στο Στρατό.
Πέρα από τις γενικές επιχειρησιακές ικανότητες των ειδικών δυνάμεων, κάθε ένα από τα στοιχεία της ομάδας μάχης έχει μια συγκεκριμένη ειδικότητα όπως της τήρησης της κατεύθυνσης, χειρισμό ειδικών όπλων και πυρομαχικών , τοποθέτηση εκρηκτικών, δολιοφθορές, επικοινωνίες και παροχή ιατρικής βοήθειας.
Οι ενέργειες αυτών των ομάδων συντονίζονται από μια επιχειρησιακή βάση, που κανονικά βρίσκεται σε φίλιο ή συμμαχικό έδαφος. Αυτή διαθέτει κέντρα επιχειρήσεων και επικοινωνιών, τηλε-ιατρική υποστήριξη, και δορυφορικές επικοινωνίες για τον συντονισμό των αεροπορικών μέσων.
Αποστολές
Οι Ειδικές Επιχειρήσεις έχουν κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά και δεν μπορεί να εκτελεστούν από τις συμβατικές δυνάμεις. Διεξάγονται με τη χρήση των ειδικών διαδικασιών, ανεξάρτητα από την κατάσταση, για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων, της επιχειρησιακής ή τακτικής αποστολής τόσο των στρατιωτικών όσο και των πολιτικών σκοπών. Η Εντολή για την χρήση δίδεται από το υψηλότερο επίπεδο της δύναμης. Σε καιρό ειρήνης και τις κρίσιμες περιστάσεις, θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής απόφασης για τη χρήση των μονάδων αυτών.
Τα είδη των αποστολών
Συνήθως οι αποστολές αρχίζουν από ένα ορμητήριο, όπου εκτελείται η λεπτομερής σχεδίαση, η προετοιμασία και η ανάλυση των ενεργειών. Οι Ομάδες διεισδύουν στην περιοχή και εκτελούν την αποστολή. Από την περιοχή αυτή ανακτώνται και επιστρέφουν στη Βάση τους, όπου αρχίζουν να προετοιμάζονται για την επόμενη αποστολή. Οι αποστολές αυτές μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τρεις βασικούς τύπους.
Άμεση δράση:
Καταστροφή των στρατηγικών στόχων που βρίσκονται πίσω από τις εχθρικές γραμμές με προσβολή και άμεση χρήση ατομικού οπλισμού, κατάδειξη στόχων με Laser για την καταστροφή τους από ένα άλλο οπλικό σύστημα (π.χ. αεροσκάφος), τη σύλληψη και φύλαξη μίας προσωπικότητας και την εκκένωση αμάχων.
Ειδική Αναγνώριση:
Αναζήτηση και Επιτήρηση στρατηγικών στόχων πίσω από τις εχθρικές γραμμές και τη διαβίβαση των πληροφοριών.
Στρατιωτική βοήθεια:
Εκπαίδευση και παροχή υποστήριξης που σχετίζεται με το προσωπικό σε ξένο έδαφος.
Είναι απαραίτητο για την ενσωμάτωση διαφόρων τρόπων διείσδυσης στην οποία τα μέλη των ειδικών Επιχειρήσεων μονάδων πρέπει να μετακινηθούν (ξηρά, θάλασσα και αέρα). Η μετακίνηση από το ένα μέσο στο άλλο κατά τη διάρκεια αποστολής, είναι μία από τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει.
Δυνάμεις ΡΒΧΠ-Άμυνας
Τάγματος ΡΒΧΠ-Άμυνας του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ CBRN BN)
Chemical Biological Radiological Nuclear Battalion ΝΑΤΟ CBRN BN
Διοικητής
O Διοικητής του Τάγματος ΡΒΧΠ-Άμυνας ο Διοικητής του πολυεθνικού Τάγματος ΡΒΧΠ-Άμυνας του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ CBRN BN)
Επιτελείο
Κυρίως Στρατηγείο στην Τσεχία.
Αποστολή
ToΤάγμα ΡΒΧΠ-Άμυνας διεξάγει επιχειρήσεις προστασίας από Χημικές –Βιολογικές- Ραδιολογικές και Πυρηνικές – Προσβολές, σε όλη την περιοχή επιχειρήσεων του Ανωτάτου Διοικητή για την προστασία των αναπτυχθέντων Δυνάμεων της NRF, των εγκαταστάσεων, των γραμμών συγκοινωνιών, και την υποστήριξη των επιχειρήσεων των Δυνάμεων για την διατήρηση της ελευθερίας των ενεργειών των και την επιβίωση τους κατά την εκτέλεση των αποστολών τους.
Το τάγμα ΡΒΧΠ-Άμυνας Άμυνας διαθέτει τις ικανότητες και είναι σε θέση να πραγματοποιεί τις ακόλουθες επιμέρους αποστολές:
· Επιχειρήσεις αναγνώρισης προσβολών ΡΒΧΠ.
· Αναγνώριση των ουσιών ΡΒΧΠ.
· Επιχειρήσεις αναγνώρισης και παρακολούθησης των προσβολών βιολογικών ουσιών.
· Παρέχει αξιολόγηση των προσβολών ΡΒΧΠ και παρέχει συμβουλές προς τους διοικητές του ΝΑΤΟ.
· Επιχειρήσεις απολύμανσης ΡΒΧΠ.
Οργάνωση
Το πολυεθνικό Τάγμα ΡΒΧΠ-Άμυνας ευρίσκεται υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο (operational control-OPCON) του SACEUR. Ο επιχειρησιακός έλεγχος μπορεί να ανατεθεί σε μια Διακλαδική Διοίκηση Δυνάμεων, αν απαιτείται.
Διαθέτει την εξής οργάνωση:
· Λόχος Διοικήσεως
· Διακλαδική Ομάδα Αναγνώρισης ΡΒΧΠ-ουσιών.
· Λόχος Αναγνώρισης ΡΒΧΠ-ουσιών
· Λόχος απολύμανσης ΡΒΧΠ-ουσιών (Βαρέως Τύπου)
· Λόχος απολύμανσης ΡΒΧΠ-ουσιών (Ελαφρού Τύπου)
· Αναπτυσσόμενα Εργαστήρια ΡΒΧΠ-ουσιών.
Η Γερμανία και η Τσεχία, παρέχουν τον πυρήνα του προσωπικού του επιτελείου. Δώδεκα (12) άλλα Έθνη (Βέλγιο, Καναδάς, Ουγγαρία, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) πρότειναν να προσφέρουν τα ειδικά τμήματα υψηλής ειδίκευσης για το πολυεθνικό Τάγμα ΡΒΧΠ-Άμυνας. Η Ελλάδα είναι επίσης μέλος και χορηγός της οργάνωσης αυτής.
Προετοιμασία και Εκπαίδευση της Δύναμης το 2012
Η εκπαίδευση για την NRF 2012 πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Άσκησης “Steadfast Juncture 2011”( SFJE 11 ). Αυτή η άσκηση του ΝΑΤΟ, που γίνεται υπό την αιγίδα της Συμμαχικής Διοίκησης Επιχειρήσεων (ACO), είναι άσκηση Επιτελείων με την βοήθεια δικτύων υπολογιστών και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην εκπαίδευση και την αξιολόγηση της NRF 2012. Η άσκηση χρησιμεύει επίσης ως πλατφόρμα για την κατάρτιση των επιτελών, την ενσωμάτωση των επιτελείων και των στρατευμάτων στην δομή, την αξιολόγηση τους την πιστοποίηση τους στην NRF 2012. Οι διάφορες φάσεις της άσκησης διεξάγονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2011.
Η SFJE 11 βασίζεται σε ένα σενάριο διεξαγωγής Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, για την περίπτωση Αντίδρασης σε μια Κρίση, που θα απαιτεί την εκστρατεία σε μια απομακρυσμένη περιοχή, εκτός της περιοχής ευθύνης του SACEUR. Η φάση εκτέλεσης θα αφορά τις Επιχειρήσεις Αρχικής Εισόδου στην Περιοχή Επιχειρήσεων, που αποτελεί μέρος ευρύτερης μορφής Επιχειρήσεων Αντίδρασης σε Κρίση.
Το σενάριο, πλασματικό βέβαια, καθορίστηκε ως μια Νατοϊκή επιχείρηση αντιμετώπισης κρίσεων, που διεξάγεται πέραν του τομέα της ευθύνης του SACEUR, ενεργώντας σύμφωνα με το Κεφάλαιο VII του Χάρτη του ΟΗΕ.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με το σενάριο, μια Νατοϊκή Πολυεθνική Δύναμη (NIMFOR) είχε αναπτυχθεί πρόσφατα σε μια απομακρυσμένη περιοχή, προκειμένου να συμβάλει στη σταθεροποίηση ένας αποτυχημένου κράτους και την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Λόγω του χαρακτήρα της αποστολής, ο εκ του πλησίον και συνεχής συντονισμός με τους κρίσιμης σημασίας οι φορείς που λειτουργούν σε μια τέτοια περιοχή, όπως τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), οι τοπικές αρχές και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, είναι υψίστης και κρίσιμης σημασίας.
Για την υλοποίηση μιας τέτοιας απαιτητικής αποστολής χρειάζεται να εκτελεσθούν ενέργειες σε ένα πολύ ευρύ πεδίο καθηκόντων, από τις πλέον τυπικές – όπως η περιπολία, η εξουδετέρωση ναρκών, η λογιστική υποστήριξη ( στην οποία περιλαμβάνονται η υποδοχή, η ανασυγκρότηση και περαιτέρω προώθηση εντός της περιοχής των φιλιών δυνάμεων), πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία η θαλάσσια και εναέρια επιτήρηση, η διάσωσης του φίλιου προσωπικού, απαγόρευση της πειρατείας, εκκένωση όμηρων, στοχοποίηση, συλλογή πληροφοριών, μέσα ενημέρωσης – αλλά και σε άλλες, πιο ασυνήθιστες, όπως ο χειρισμός των επιπτώσεων από επιδημίες και φυσικές καταστροφές και μεγάλα ατυχήματα, τομείς που όλο αυξάνουν και όπου το ΝΑΤΟ όλο και περισσότερο εμπλέκεται. Σε ένα τέτοιο πολύπλευρη πλαίσιο, που θέτει το σενάριο, η εμπλοκή του κάθε επιτελείου ή τμήματος δεν λήγει σχεδόν ποτέ προκειμένου να ανταποκριθούν με τον κατάλληλο τρόπο.
Η τελική πιστοποίηση των δυνάμεων γίνεται μέσα από την διεξαγωγή Ασκήσεων του Ετησίου Προγράμματος Ασκήσεων του ΝΑΤΟ.
· Ασκήσεις των Επιτελείων της NRF
· Ασκήσεις των Χερσαίων Δυνάμεων της NRF
· Ασκήσεις των Ναυτικών Δυνάμεων της NRF
· Ασκήσεις των Αεροπορικών Δυνάμεων της NRF
· Ασκήσεις των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων
· Ασκήσεις των Δυνάμεων ΡΒΧ-Π Προστασίας της NRF
Το πέρας όλων των δραστηριοτήτων θα γίνει επίσημα με την τελετή παραδόσεως της Σημαίας της NRF, από την προηγούμενη διοίκηση στο διοικητή της NRF 2012. Αντίστοιχα θα γίνουν παραδόσεις των σημαιών των αντιστοίχων διοικητών των Δυνάμεων (Χερσαίων κ.λ.π.)