25 Απριλίου 2014

ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ;

Τα τελευταία χρόνια, η πολιτική διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ έχει προοδευτικά επεκταθεί και κατευθύνεται προς την προσαρμογή των μηχανισμών της ΕΕ στην αυξημένη διαπλοκή καταστάσεων που επικρατεί σήμερα...
Τον κύριο ρόλο παίζουν τα κέντρα συντονισμού/αντιμετώπισης κρίσεων ή Αίθουσες Επιχερήσεων, που δοκούνται να είναι κέντρα με μέσα υψηλής τεχνολογίας, μεγάλες οθόνες και υπολογιστές που επεξεργάζονται στοιχεία 24ω/7η.
Αυτό το βιβλίο (στα αγγλικά) συνδυάζει ουσιώδη στοιχεία από τη διεθνή διάσκεψη που συνεκλήθη από την Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το Δεκέμβριο του 2013.
---------------------------
In recent years, the EU’s crisis management policy has gradually broadened in range and scope, as it seeks to adapt its response mechanisms to the increasingly complex crises facing the world today.
In this regard a major role is played by crisis coordination centres or ‘crisis rooms’ which are generally perceived as secluded high-tech locations where huge TV monitors and computer screens collect and process data, imagery and information from the outside world in real time, and convey their findings to decision-makers 24/7.
This book brings together key elements from an international conference devoted to challenges and opportunities for cooperation between crisis rooms that was organised by the European External Action Service in December 2013. The conference brought together perspectives from leading regional and international organisations and represented a major stepping stone as well as a springboard for the ongoing efforts of crisis responders worldwide to establish their own ‘security community’.



 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ


23 Απριλίου 2014

Κλήση από… Λόντονγκραντ Η επικίνδυνη εξάρτηση της Βρετανίας από το ρωσικό χρήμα

 
Περίληψη: Οι πλούσιοι Ρώσοι ομογενείς φαίνεται να ασκούν σημαντική επιρροή στο πώς προσεγγίζει η βρετανική κυβέρνηση την κρίση τής Ουκρανίας, κάτι που υπογραμμίζει τον βαρύνοντα ρόλο αυτών των υπερ-πλουσίων στην βρετανική πολιτική σκηνή. Αλλά όλα αυτά τα ξένα χρήματα αποκαλύπτουν βαθιές διαρθρωτικές αδυναμίες στην βρετανική οικονομία.

Ο JONATHAN HOPKIN είναι αναπληρωτής καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Τμήμα Διακυβέρνησης στο London School of Economics.
Ο MARK BLYTH είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Brown.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ 


21 Απριλίου 2014

Καλοί οι ποδοσφαιριστές, καλοί οι τραγουδιστές και οι οδοντίατροι, αλλά δεν κάνουν για ευρωβουλευτές… Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ


Προκαλούν απογοήτευση οι ανακοινώσεις των κομμάτων και των κομματιδίων με τα ονόματα των υποψηφίων τους για την Ευρωβουλή. Ούτε αυτή τη φορά, όπως άλλωστε πράττουν πάντα, δεν απέφυγαν τα λάθη και τις προκλήσεις. Και είναι λάθος και πρόκληση η συμπερίληψη στα ψηφοδέλτια ποδοσφαιριστών, λαϊκών τραγουδιστών και μερικών άλλων, οι οποίοι μπορεί να είναι οι καλύτεροι στον τομέα τους, αλλά δεν έχουν ιδέα περί πολιτικής, πόσο μάλλον για τα όσα συμβαίνουν στους πολύπλοκους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το φαινόμενο της «πολιτικοποίησης» των ποδοσφαιριστών και των λαϊκών τραγουδιστών δεν είναι ελληνικό. Και στην Αμερική, και στην Ευρώπη, τα κόμματα καταφεύγουν στους λεγόμενους «επώνυμους», οι οποίοι τις πλείστες περιπτώσεις ευτυχώς δεν εκλέγονται. Διότι όσοι εξελέγησαν απογοήτευσαν.

Χωρίς να επιθυμώ να προσωποποιήσω το πρόβλημα, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ούτε ο κ. Ζαγοράκης, ούτε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, ούτε μερικοί άλλοι των οποίων τα ονόματα δεν θυμάμαι, δύνανται να αντιπροσωπεύσουν τον ελληνικό λαό στις Βρυξέλλες. Σ’ αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο στιγμές και ενόψει του τέλους του Μνημονίου τουλάχιστον από την πλευρά της Ε.Ε., η Ελλάδα χρειάζεται γνώστες των μηχανισμών, άτομα με όρεξη για σκληρή δουλειά.

Καλοί και άγιοι οι κ. Ζαγοράκης και Χριστοδουλόπουλος, αλλά τί θα πούνε στην κ. Μέρκελ και την κάθε κ. Μέρκελ, εάν τη συναντήσουν στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου. Βέβαια, κάποιος μπορεί να με αντικρούσει λέγοντας ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος από χούλιγκαν των γηπέδων θα την βρει ή από ένα άνθρωπο της νύχτας…

Οπως και όσο να προσπαθούν οι κομματάρχες να ωραιοποιούν την κατάσταση, με τις αποφάσεις τους δεν εξυπηρέτησαν τον τόπο. Οι λεγόμενοι επώνυμοι έχουν εξασφαλίσει τα προς το ζην και δεν επηρεάστηκαν από την κρίση όσο οι πολίτες της χώρας. Ολα τα κόμματα και -ειδικά η Ν.Δ. έπρεπε να δώσει το παράδειγμα- απώλεσαν την ευκαιρία για να αποδείξουν πως άλλαξαν και δεν παραμένουν δέσμια του πολύ κακού παρελθόντος τους.

Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλα μυαλά ανάμεσα στους νέους, οι οποίοι βλέπουν το τρένο να φεύγει και να χάνεται, επειδή η πολιτική ηγεσία αποδεικνύεται καθημερινά κατώτερη των περιστάσεων… Και όμως αυτούς τους νέους, που είναι το μέλλον της χώρας, δεν τους τίμησαν οι αρχηγοί των κομμάτων. Κρίμα και ντροπή…
 
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Έθνος"

13 Απριλίου 2014

Προσοχή, Νάρκες!


Μετά το Αφγανιστάν, η Κολομβία είναι η χώρα με τις περισσότερες νάρκες στον κόσμο. Το LemurStudio έχει ως έδρα την Μπογκοτά και ανέπτυξε ένα έξυπνο σύστημα ανίχνευσης ναρκών. Έχει τη μορφή εσωτερική σόλας και τοποθετείται πολύ εύκολα στο εσωτερικό της αρβύλας. Διαθέτει ενσωματωμένο ανιχνευτή μετάλλων και έναν επεξεργαστή σήματος το οποίο αναλαμβάνει να προειδοποιήσει έγκαιρα τον στρατιώτη για την ύπαρξη νάρκης. Η συσκευή ονομάζεται SaveOneLife και η εμβέλειά της καλύπτει περίμετρο δύο μέτρων που θεωρείται αρκούντως ασφαλής...

12 Απριλίου 2014

ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ: Αλλάζουν όλα σύντομα - Τι προβλέπει σχέδιο του ΓΕΕΘΑ.

Image
Μέσα στο καλοκαίρι ή το αργότερο το φθινόπωρο νέος νόμος θα αλλάξει πολλά στις προαγωγές. “Τα πάντα” επιμένουν κάποιοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός της μεταρρύθμισης του νόμου 3883/2010, «περί υπηρεσιακής εξέλιξης και ιεραρχίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων − Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις» βρίσκεται στην τελική του φάση από το ΓΕΕΘΑ και σύντομα θα υποβληθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς έγκριση και προώθηση στη Βουλή προς ψήφιση.

Οι αλλαγές που δρομολογούνται στηρίζονται σε δύο βασικούς άξονες και κατευθύνσεις, στις προτάσεις των προηγουμένων ετών και στον περιορισμό του ετήσιου μισθολογικού κόστους με ταυτόχρονο ορθολογισμό (περιορισμό) των προαγωγών.

Τι σημαίνει αυτό σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν :

α. Σίγουρη πρέπει να θεωρείται η επιμήκυνση των χρόνων παραμονής στους βαθμούς όπως π.χ. Αντισυνταγματάρχης 6 έως 9 έτη, Συνταγματάρχης 6 έως 7 έτη, Ταξίαρχος 3 έτη, κτλ.

β. Κατάργηση ή τροποποίηση του άρθρου 91, του νόμου.

γ. Τροποποίηση των σχετικών άρθρων πρόωρης συνταξιοδότησης, (πριν την συμπλήρωση των 35 χρόνων πραγματικής υπηρεσίας). Σε αυτή τη περίπτωση το στέλεχος θα αποστρατεύεται με τον κατεχόμενο διοικητικό βαθμό λαμβάνοντας όμως ποινή επί του βασικού μισθού, λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης, δηλαδή θα του αφαιρείται μια οικονομική προαγωγή.

δ. Θεσμοθέτηση ανώτατου χρονικού ορίου τοποθέτησης σε φρουρά.

ε. Καθορισμός εκ νέου της αρχαιότητας των  αξιωματικών.

στ. Τροποποίηση των αποστρατευτικών βαθμών και των τιμητικών διακρίσεων, των στελεχών των Κλάδων των ΕΔ.

ζ. Τροποποίηση των καταλυτικών βαθμών των στελεχών των ΕΔ, (φυσικά με περικοπές).
 
Από δημοσίευμα του "onalert.gr"

11 Απριλίου 2014

Οι Δυτικοί σύμμαχοι του Πούτιν: Γιατί η ευρωπαϊκή ακροδεξιά είναι με το μέρος τού Κρεμλίνου (του Mitchell A. Orenstein)


Περίληψη: 
Το καθεστώς τού Πούτιν έρχεται κάθε μήνα πιο κοντά στα ακροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη – κάτι που προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι μια από τις δεδηλωμένες αιτίες του για την εισβολή Κριμαία ήταν να εμποδίσει τους «Ναζί» να κερδίσουν την εξουσία. Όμως, και στις δύο περιπτώσεις, τα κίνητρα του Πούτιν δεν είναι κυρίως ιδεολογικά. Στην Δυτική Ευρώπη, ελπίζει να αποσταθεροποιήσει τους εχθρούς του και να τοποθετήσει στις Βρυξέλλες πολιτικούς οι οποίοι θα επικεντρώνονται στην διάλυση της ΕΕ παρά στην διεύρυνσή της.


Ο MITCHELL Α. ORENSTEIN είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northeastern και συνεργάτης τόσο στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών Minda de Gunzburg όσο και στο Κέντρο Ρωσικών και Ευρασιατικών Σπουδών Davis στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ 

 

10 Απριλίου 2014

H νέα γερμανική Ostpolitik Ένα παλαιό δόγμα εξωτερικής πολιτικής ανανεώνεται (των Jakob Mischke και Andreas Umland στο Ελληνικό Foreign Affairs)

Περίληψη: 

Ο Frank-Walter Steinmeier, ο υπουργός Εξωτερικών τής Γερμανίας, κληρονόμησε μια μεγάλη γερμανική παράδοση να παραμερίζει τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν διαπραγματεύεται με την Ρωσία. Αλλά η δυναμική απάντηση του Σταϊνμάγερ στην κρίση τής Ουκρανίας σηματοδοτεί ότι η γερμανική εξωτερική πολιτική εισέρχεται σε μια τελείως νέα εποχή.








Ο JAKOB MISCHKE είναι εκτελεστικό μέλος της διοίκησης της Γερμανικής Ένωσης Ουκρανιστών (German Association of Ukrainianists).

Ο ANDREAS UMLAND είναι αναπληρωτής καθηγητής της DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst) στην Ακαδημία Kiev-Mohyla, στην Ουκρανία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ