15 Ιουνίου 2024

Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ TOY ZELENSKY

Οι πολιτικές διασκέψεις αυτής της εβδομάδας, τονίζουν την τριπλή πρόκληση της Ουκρανίας, για αντοχή στον πόλεμο, ανάκαμψη και ένταξη στην ΕΕ. Οι εταίροι του Κιέβου πρέπει να προσαρμόσουν τη σκέψη τους και στις τρείς αυτές διαστάσεις, ταυτόχρονα.


από την Gwendolyn Sasse*

Οι διαφορετικές διαστάσεις του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα είναι στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα σε μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Βερολίνο, που θα λάβει χώρα στις 11-12 Ιουνίου, και τη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία, που θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Ιουνίου στην Ελβετία.

Σήμερα θα μιλήσει στο γερμανικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Είναι η δεύτερη φορά που θα απευθυνθεί στους Γερμανούς βουλευτές. Η τελευταία του - διαδικτυακή - ομιλία τον Μάρτιο του 2022 ήταν ταυτόχρονα μια απελπισμένη έκκληση και μια ανοιχτή κριτική για τη διστακτική στρατιωτική υποστήριξη της Γερμανίας. Αυτή τη φορά, ο τόνος είναι πιθανό να είναι διαφορετικός, καθώς ο Ζελένσκι θα εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για την ουσιαστική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Ωστόσο, το κύριο μήνυμα θα παραμείνει το ίδιο: χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη και η Γερμανία και άλλοι αποφασίζουν, σε μεγάλο βαθμό, πώς θα είναι η επόμενη φάση αυτού του πολέμου.

Η παρουσία του Ουκρανού προέδρου στο κοινοβούλιο υπενθυμίζει στους πολιτικούς και στο κοινό την πραγματικότητα ενός πολέμου που, για πολλούς Γερμανούς και άλλους Δυτικοευρωπαίους, φαίνεται ακόμα μακριά. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις απέδειξαν πώς ο πόλεμος —ή καλύτερα η αντιληπτή ανάγκη τερματισμού του, συνοδευόμενη από παραπληροφόρηση που χορηγήθηκε άμεσα ή έμμεσα από το Κρεμλίνο, επηρέασε πολλές εκλογικές εκστρατείες και αποτελέσματα σε όλη την Ευρώπη.

Η Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Βερολίνο, που φιλοξενείται από κοινού από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ουκρανίας, αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερους από 2.000 υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, δημοσιογράφους, ειδικούς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ άλλων. Με μια προσέγγιση ολόκληρης της κοινωνίας, συνεχίζει ένα θέμα από προηγούμενα συνέδρια, αλλά προσπαθεί να το ενσωματώσει πιο ολοκληρωμένα στο συνέδριο και να κάνει βήματα προς τη θεσμοθέτησή του.

Η χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος παραγόντων αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική ανάκαμψη και τη διατήρηση ενός βαθμού κοινωνικής συνοχής, αλλά δεν μιλούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι με την ίδια δυνατή φωνή σε αυτή τη διαδικασία, η οποία έχει μια ενσωματωμένη εκτελεστική προκατάληψη. Αυτή είναι επίσης μία από τις κύριες προκλήσεις της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ.

Η ανάκαμψη της Ουκρανίας και η ένταξη στην ΕΕ τείνουν να συζητούνται σαν να αποτελούν μια γενική διαδικασία. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των εγγενών λογικών τους και οι δύο πρέπει να συνδέονται ενεργά για να αλληλοενισχύονται και να δημιουργούν συνέργειες.

Η προσχώρηση στην ΕΕ έχει ένα σαφές καταληκτικό σημείο - την ένταξη - και μια σχετικά σαφώς καθορισμένη πορεία στα κεφάλαια των συνθηκών και του κεκτημένου. Συγκριτικά, η ανάκαμψη μπορεί να λάβει διαφορετικές μορφές και περιλαμβάνει ένα πολύ ευρύτερο σύνολο εγχώριων και διεθνών παραγόντων. Επίσης, δεν μετριέται σε ένα τελικό σημείο και ενώ υπάρχει εξάρτηση από εξωτερική υποστήριξη, δεν υπάρχει ισοδύναμο με το δικαίωμα αρνησικυρίας που διατηρούν τα κράτη μέλη της ΕΕ για να αποφασίσουν εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να γίνει αποδεκτό ένα νέο κράτος μέλος. Τόσο το σχέδιο για την Ουκρανία της ουκρανικής κυβέρνησης όσο και η Διευκόλυνση της ΕΕ για την Ουκρανία στοχεύουν στη σύνδεση των δύο διαδικασιών. Θα είναι απαραίτητο να πειστεί ένα ευρύτερο φάσμα διεθνών παραγόντων να αποδεχθούν και να συμμετάσχουν σε αυτήν τη σύνδεση με την προσχώρηση στην ΕΕ.

Μετά τη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι αναμένεται επίσης να παραστεί στη συνάντηση της G7 στην Ιταλία πριν μεταβεί στην Ελβετία για μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη που ξεκίνησε η Ουκρανία. Αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τον Παγκόσμιο Νότο, από τις προηγούμενες ειρηνευτικές συνόδους κορυφής και συνομιλίες στην Κοπεγχάγη, την Τζέντα, τη Μάλτα και το Νταβός.

Το συνέδριο στο Nidwalden της Ελβετίας θα πραγματοποιηθεί ξανά χωρίς τη Ρωσία. Στόχος είναι να λάβει την επίσημη υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών για μέρος του ειρηνευτικού σχεδίου δέκα σημείων του Zelensky, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην G7 τον Νοέμβριο του 2022. Αυτή η φόρμουλα ειρήνης εξαρτάται από την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και εγγυήσεις ασφαλείας.

Αντί να περιμένουμε από τις χώρες να υπογράψουν και τα δέκα σημεία, το σχέδιο τώρα είναι να συγκεντρωθεί η υποστήριξη γύρω από τα σημεία που φαίνονται λιγότερο αμφιλεγόμενα: καμία πυρηνική απειλή, ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, επισιτιστική ασφάλεια και σεβασμός στον Χάρτη του ΟΗΕ. Παρόλο που η ρωσική κρατική ρητορική γελοιοποιεί τη διάσκεψη και η Κίνα και η Βραζιλία έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα παραστούν, βοηθά να ενσωματωθεί ο πόλεμος σε μια πιο παγκόσμια ατζέντα. Το πιο σημαντικό, υπογραμμίζει ότι η μάχη σε έναν πόλεμο και η διαπραγμάτευση δεν αλληλοαποκλείονται - και και τα δύο θα είναι σημαντικά για τον τερματισμό του πολέμου.

Οι εμφανίσεις του Ζελένσκι αυτή την εβδομάδα αποδεικνύουν ότι έχει τη νομιμότητα να ενεργήσει. Αυτό το ζήτημα έχει κερδίσει έδαφος μεταξύ των δεξιών και αριστερών κομμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ουκρανία, η διεξαγωγή εκλογών όταν έληξε η θητεία του κοινοβουλίου και του Ζελένσκι, δεν είναι επί του παρόντος ένα ζήτημα - εκτός αν το κάνει η Δύση. Στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι παραμένει μακράν ο πιο δημοφιλής πολιτικός.

Αυτή η εβδομάδα υπογραμμίζει το δίλημμα της Ουκρανίας για ταυτόχρονο: πρέπει να αντιμετωπίσει την καταπολέμηση ενός πολέμου, να προωθήσει την ανάκαμψή του και να επιδιώξει την ένταξη στην ΕΕ ταυτόχρονα. Οι εταίροι του Κιέβου έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν για να προσαρμοστούν στη σκέψη και στις τρεις αυτές διαστάσεις ταυτόχρονα. Η ομιλία του Ζελένσκι στο γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι μια έντονη υπενθύμιση της πραγματικότητας ενός ατέρμονa  πολέμου. Χωρίς τη διάσταση της ασφάλειας, οι συζητήσεις για την ανάκαμψη και την ένταξη στην ΕΕ παραμένουν κούφιες.

*μη μόνιμη, ανώτερη συνεργάτις στο Carnegie Europe και διευθύντρια του Κέντρου Ανατολικοευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών (ZOiS) στο Βερολίνο.

**Πρώτη δημοσίευση στο: Carnegieendowment. org

*** Το κείμενο έχει μεταφραστεί από το πρωτότυπο με google translate, οπότε η πιστότητα και ποιότητα της μετάφρασης αμφισβητούνται. Στον παραπάνω σύνδεσμο προς το Carnegie Endowment μπορείτε να δείτε την αυθεντική δημοσίευση.

**** Δείτε και αυτό το άρθρο : Ukraine’s Recovery and EU Accession: The Importance of Inclusive Participation